Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Μπακού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρωτοστάτησαν στη σύναψη συμφωνίας για την ευθυγράμμιση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ροών με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Με την έγκριση ενός νέου συλλογικού ποσοτικού στόχου (NCQG) για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ διεύρυνε επιτυχώς την παγκόσμια βάση συνεισφοράς για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής. Η NCQG προβλέπει περισσότερες χώρες να συνεισφέρουν χρηματοδότηση, αντικατοπτρίζοντας τις αυξανόμενες εκπομπές και το οικονομικό τους βάρος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία παρέχει επίσης ενισχυμένο ρόλο στις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (ΠΤΑ), μεγιστοποιώντας τη μόχλευση και τον αντίκτυπο των δημόσιων πόρων μέσω της άντλησης και κινητοποίησης σημαντικών ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων. Τα μέρη συμφώνησαν ότι η συνδυασμένη χρηματοδότηση από όλες αυτές τις πηγές θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035.
Στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου στόχου είναι η δέσμευση των αναπτυγμένων χωρών να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην κινητοποίηση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2035 για τη δράση των αναπτυσσόμενων χωρών για το κλίμα. Αυτός ο βασικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ευρέος φάσματος πηγών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης που κινητοποιείται από πολυμερείς τράπεζες και, για πρώτη φορά, μέσω συνεισφορών από άλλες χώρες. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο αίτημα της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι άλλες χώρες θα καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην παροχή και κινητοποίηση χρηματοδότησης, ανάλογα με τη χρηματοοικονομική τους ικανότητα. Δεν διατίθεται μερίδιο αυτής της συνεισφοράς για την ΕΕ ή τα κράτη μέλη, και οι αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο επίτευξης των στόχων αυτών θα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και την ΕΕ, μέσω των εθνικών προϋπολογισμών και του ΠΔΠ.
Η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ ολοκλήρωσε επίσης επιτυχώς τους κανόνες που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική ακεραιότητα, διαφάνεια και λογοδοσία στις διεθνείς αγορές άνθρακα βάσει του άρθρου 6 της συμφωνίας του Παρισιού. Ο μηχανισμός πίστωσης βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 4 θα θέσει ένα νέο πρότυπο υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ για τις αντισταθμίσεις άνθρακα υψηλής ποιότητας, ενώ οι νέοι κανόνες για την καταγραφή και την παρακολούθηση των διεθνών μεταφορών θα φέρουν διαφάνεια στις διμερείς συμφωνίες άνθρακα μεταξύ των μερών. Αυτό θα επιτρέψει την οικονομικά αποδοτική μείωση και την εξάλειψη των εκπομπών.
Κατά τη διάρκεια της COP29, η ΕΕ προσχώρησε σε ομάδα άλλων φιλόδοξων χωρών ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να παρουσιάσει μια ευθυγραμμισμένη με το 1,5C ΕΚΣ το επόμενο έτος, θέτοντας τον πήχη για άλλες χώρες. Για την προώθηση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, η Επιτροπή και η Συμμαχία «Πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» ανακοίνωσαν εταιρική σχέση για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης έναν νέο χάρτη πορείας για τη σύμπραξη μείωσης του μεθανίου για την περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών μεθανίου που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, σε συνεργασία με ορισμένες χώρες εταίρους, διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ και αναπτυξιακές τράπεζες. 
Κατά τη διάρκεια της COP29, η ΕΕ δημοσίευσε την πρώτη διετή έκθεση διαφάνειας (BTR), πριν από τη λήξη της προθεσμίας του έτους. Η υποβολή BTR αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, ενισχύοντας τη λογοδοσία και τη συνεργασία στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως περιγράφεται στο ενισχυμένο πλαίσιο διαφάνειας της συμφωνίας του Παρισιού.