Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και 9μήνου που ανακοινώθηκαν από τη Cenergy πιστοποιούν τη θετική πορεία της εταιρείας, με την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να ανέρχεται στα 34,4 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο και στα 82,06 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο.
Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ως εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι το ανεκτέλεστο των έργων αυξήθηκε από τα 600 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και τα 500 εκατ. ευρώ πέρυσι το Δεκέμβριο, στα 800 εκατ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι εκτός από τον κλάδο των καλωδίων, που βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για έργα διασυνδέσεων, ανακάμπτει και ο κλάδος της σωληνουργίας, ο οποίος είχε ένα πολύ καλό τρίμηνο και επανέρχεται σε πλήρη παραγωγική διαδικασία.
Συγκεκριμένα ο κλάδος της σωληνουργίας επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την πανδημία αλλά και την επιβολή των εισαγωγικών δασμών στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των σωλήνων επέστρεψε στην κερδοφορία συμβάλλοντας με 35 εκατ. ευρώ στη λειτουργική κερδοφορία της Cenergy. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος ολοκληρώνει την παραγγελία της ιταλικής Snam για σωλήνες που προορίζονται για την Ιταλική αγορά καθώς επίσης και μια ακόμη παραγγελία για σωλήνες στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται η ανακοίνωση της ανάληψης ενός ακόμη μεγάλου έργου, το οποίο αναμένεται να επαναφέρει τον κλάδο της σωληνουργίας σε εξαιρετική παραγωγική κατάσταση. Παράλληλα η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ σχετικά με την άρση των δασμών στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από την ΕΕ και ετοιμάζεται να επωφεληθεί από την αναζωογόνηση της αγοράς, αλλά και από νέες ευκαιρίες.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των καλωδίων εκεί η δυναμική παραμένει ισχυρή, ενώ όπως αναφέρει η εταιρεία συνεχίζει να διερευνά πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες εκτός των συνόρων ώστε να αξιοποιηθεί η  τεχνογνωσία στα υποβρύχια καλώδια και να επωφεληθεί η εταιρεία από το αποδεδειγμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία αναμένει ένα θετικό έτος, με σταθερές ροές εσόδων και ικανοποιητικά λειτουργικά περιθώρια, καθώς τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας των εταιρειών της και η στιβαρή λειτουργική τους δομή αποτελούν τη βάση για σταθερή βιώσιμη ανάπτυξη και εξέλιξη.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr