Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 260 % μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, τα προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη τελειώσει και, ως εκ τούτου, η τιμή μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Η CapitalPanda συνοψίζει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εν μέσω των ανατιμήσεων.
Σύμφωνα με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων, η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε επί του παρόντος στο επίπεδο των 51,74 ευρώ ανά 1 MWh (16 Νοεμβρίου 2021). Συγκριτικά, την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο ήταν στα 14,36 ευρώ ανά 1 MWh. Η υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου καταγράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2021, όταν ξεπέρασε το όριο των 66 ευρώ ανά 1 MWh.
Η σύμβαση για τις παραδόσεις φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2021 στο ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), που αποτελεί σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο σε ολόκληρη την Ευρώπη, σκαρφάλωσε στα 94 ευρώ ανά 1 MWh την Τρίτη.
Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Και ο λόγος; Μια ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο. Η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας ύστερα από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις «επώδυνες» διακοπές λειτουργίας που προκάλεσε η συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Οι τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου, αλλά και του άνθρακα έχουν πάρει την ανιούσα. Η έλλειψη φυσικού αερίου προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από διακοπές εφοδιασμού στην Ασία, όπου η αλυσίδα εφοδιασμού δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί γρήγορα στην τεράστια αύξηση της ζήτησης μετά τη σημαντική επιβράδυνση της προηγούμενης περιόδου.
Ο τυφώνας Ida συνεισέφερε στη σημαντική μείωση των προμηθειών στις ΗΠΑ, ενώ μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση φυσικού αερίου είναι αναμφίβολα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η τιμή του αυξήθηκε κατά 420 % κατά τη διάρκεια του έτους. Το πρόβλημα με το νησιωτικό αυτό έθνος είναι ότι βασίζεται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόβλημα δημιουργούν και οι διακοπές παραγωγής στη Νορβηγία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία. Αυτό αυξάνει την ανησυχία για περαιτέρω αυξήσεις τιμών με την εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης.
Καθώς η περίοδος θέρμανσης έχει μόλις ξεκινήσει, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πόσο θα ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου και αν οι αρμόδιοι θα μπορέσουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Ανάλυση από την CapitalPanda
Η CapitalPanda είναι καταχωρημένη επωνυμία της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) με την άδεια CIF αριθ. 274/15 και εγγεγραμμένη διεύθυνση Αγίας Φυλαξίας 182, Επιχειρηματικό Κέντρο Κοφτερό, Γραφείο 103, 3083 Λεμεσός, Κύπρος.
  1. Αποποίηση ευθυνών: Το περιεχόμενο αυτού του υλικού αποτελεί επικοινωνία μάρκετινγκ και δεν πρέπει να θεωρείται ως οποιουδήποτε είδους επενδυτική συμβουλή ή / και επενδυτική έρευνα ή / και πρόσκληση για οποιεσδήποτε συναλλαγές. Αυτό το υλικό προετοιμάστηκε για ενημερωτικούς / εκπαιδευτικούς σκοπούς μόνο και δεν συνεπάγεται υποχρέωση εκτέλεσης επενδυτικών συναλλαγών ούτε εγγυάται ή προβλέπει μελλοντική απόδοση. Η BCM Begin Capital Markets Cy Ltd και τα σχετικά πρόσωπα της, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών, αντιπροσώπων, διευθυντών ή υπαλλήλων, δεν εγγυώνται την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα ή την πληρότητα οποιωνδήποτε πληροφοριών / δεδομένων που παρέχονται από τρίτα μέρη και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από επένδυση που πραγματοποιείται βάσει των εν λόγω πληροφοριών / δεδομένων. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.
  2. Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | Το 79,41% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας.