"

Μπορεί η Canadian Solar να είναι ευρέως γνωστή και στην ελληνική αγορά ως προμηθευτής φωτοβολταϊκών πλαισίων και άλλων υλικών, ωστόσο εδώ και έναν περίπου χρόνο έβαλε στόχο να εισέλθει ως παίκτης στην ραγδαία αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της εταιρείας Leonis 1 Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ Βεβαίωση Παραγωγού για μια μεγάλη επένδυση που αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 210 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 210 MW στη θέση Καστανόρεμα, της Δημοτικής Ενότητας Καμένων Βούρλων, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στη Στερεά Ελλάδα.
Η σχετική αίτηση υπεβλήθη στη Ρυθμιστική Αρχή στις 10 Φεβρουαρίου 2023 και η Βεβαίωση Παραγωγού χορηγήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου με διάρκεια 25 ετών (έως 22-09-2048).
Η Leonis, τα πρόσωπα και η επέκταση του σκοπού
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Leonis 1 Μ.Ι.Κ.Ε συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, μοναδικό μέτοχο την Canadian Solar Netherlands Cooperatief U A, που εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ.
Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου 2023 αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού στο πλαίσιο της οποίας δρομολογήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 300.000 ευρώ, ενώ προστέθηκαν στο σκοπό της και οι υπηρεσίες αποθήκευσης. Παράλληλα, ορίστηκαν νέοι διαχειριστές και μεταφέρθηκε η έδρα στον Πειραιά.
Έτσι, σήμερα ο σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η κατασκευή κοινωφελών έργων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, διάφορες άλλες υπηρεσίες Π.Δ.Κ.Α., και οι υπηρεσίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Διαχειριστές ορίστηκαν οι Pedro Sanz Gonzalez και ο Δημήτριος Καισμαρίδης.
Η Canadian Solar
Η Canadian Solar ιδρύθηκε το 2001 και έκανε το ντεμπούτο της στο NASDAQ το 2006. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εξελίχθηκε σε έναν από τους ομίλους-leaders της διεθνούς αγοράς στις λύσεις ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης συμμετέχει στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών σταθμών και έργων αποθήκευσης μπαταριών παγκοσμίως. Ο όμιλος διατηρεί παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, περισσότερες από 23 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ασία και την Αμερική ενώ απασχολεί πάνω από 20.000 υπαλλήλους.
Η Canadian Solar κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο 62,24% στην CSI Solar Ltd, η οποία πραγματοποίησε αρχική δημόσια προσφορά της στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης τον Ιούνιο του 2023. Η CSI Solar επικεντρώνεται στην κατασκευή ηλιακών πλαισίων και μπαταριών, καθώς και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων, συμπεριλαμβανομένων μετατροπέων, κιτ ηλιακών συστημάτων και υπηρεσιών EPC. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2024, η παραγωγική της ικανότητα CSI Solar σε διάφορα εξαρτήματα αναμένεται να φτάσει ανά κατηγορία από 50,4 GW, έως και 80 GW.
Η Canadian Solar ελέγχει ακόμη το 100% της Recurrent Energy (γνωστή ως Global Energy μέχρι τον Ιούνιο του 2023). Η Recurrent Energy είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές έργων καθαρής ενέργειας στον κόσμο, με 14 χρόνια εμπειρίας και με χαρτοφυλάκιο σχεδόν 9GW έργων ηλιακής ενέργειας και 3GWh έργων αποθήκευσης μπαταριών.
Η Recurrent Energy διαθέτει ένα pipeline ηλιακών έργων συνολικής ισχύος 25 GWp, που περιλαμβάνει 1,6 GWp υπό κατασκευή, 17,2 GWp σε προχωρημένα και πρώιμα στάδια ανάπτυξης και 6,2 GWp σε καθυστέρηση. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει ένα σημαντικό pipeline ανάπτυξης έργων αποθήκευσης μπαταριών συνολικού ύψους 52 GWh.

Γράφει ο Σταύρος Γριμάνης – Πηγή: newmoney.gr