Η αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σημαίνει ότι απαιτούνται υψηλές τιμές όλο τον χρόνο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιοχή θα λάβει όλα τα καύσιμα που θέλει, αναφέρει η Bank of America.
«Η Ευρώπη εξαρτάται πλέον υπερβολικά από το LNG για τις ενεργειακές της ανάγκες και πιθανότατα απαιτούνται για την κάλυψή τους περίπου 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα», σε εισαγωγές, ανέφερε σε σημείωμα το στέλεχος στρατηγικής εμπορευμάτων της BofA, Francisco Blanch. «Οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν φουσκωμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν με ταχεία μείωση αποθεμάτων».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι αναστάτωσε τις αγορές φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις τιμές και πυροδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η Ευρώπη βιάζεται να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με LNG, πρέπει ωστόσο να ανταγωνίζεται για φορτία την Ασία, όπου οι χώρες υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις.
Οι τιμές του TTF – το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – έχουν υποχωρήσει σχεδόν 90% από το υψηλό του περασμένου έτους, μετά από έναν ήπιο χειμώνα και μια πτώση της ζήτησης. Τώρα χτυπούν σε ένα «κάτω όριο» και πρέπει να ξεπεράσουν τα 35 ευρώ η μεγαβατώρα προκειμένου να προσελκύεται αρκετό LNG στην ήπειρο, σημειώνει η BofA. Το φυσικό αέριο διαπραγματευόταν κοντά στα 34 ευρώ την Τετάρτη.
«Το φυσικό αέριο παραμένει βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες εάν οι εισαγωγές LNG πέσουν ξανά ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών», λέει η αμερικανική τράπεζα. «Ο κίνδυνος θα παραμένει υπαρκτός τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι», όταν τα αποθέματα υποχωρούν και αυξάνονται, αντίστοιχα.

Πηγή: capital.gr