Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), με την Ελληνική εταιρεία AVAX να υποβάλλει τη χαμηλότερη προσφορά, ενώ σημειώνεται πως η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 18 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ICGB, πάνω από δέκα βουλγαρικές και ξένες εταιρείες και κοινοπραξίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και οι πέντε απ’ αυτές πέρασαν στη δεύτερη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Πρόκειται για τις εξής εταιρείες / κοινοπραξίες:
  1. DZZD “IGB-2018”
  2. Consortium MAX STREICHER – TERNA/ICGB
  3. Consortium Spiecapag Trace IGB 2018
  4. AVAX S.A
  5. Joint Venture CPP-AKTOR
Τελικά, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές από την DZZD IGB- 2018 και την AVAX S.A, οι οποίες τηρούσαν τις προδιαγραφές και τους όρους. Από τις δύο εταιρείες, η DZZD IGB υπέβαλε προσφορά στα 229.700.000 ευρώ και η AVAX S.A. στα 144.850.000 ευρώ πλην φόρων.
Πλέον θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προσφορών και εν συνεχεία η απόφαση της κοινοπραξίας για το ποια προσφορά θα επιλέξει επισήμως. Η τελική επιλογή πρόκειται να ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου.
Σημειώνεται ότι το 50% της ICGB ανήκει στη βουλγαρική κρατική ΒΕΗ, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν στη ΔΕΠΑ και στην ιταλική Edison.