Αβέβαιο παραμένει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του αγωγού East Med, καθώς οι μέτοχοι εξετάζουν την οικονομική του βιωσιμότητα, δήλωσαν αξιωματούχοι από την Κύπρο και το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) στο Reuters.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, σε ερώτηση σχετικά με την τελική επενδυτική απόφαση του έργου. Το κόστος του αγωγού υπολογίζεται κοντά στα 6 δισ. ευρώ και η τελική απόφαση αναμενόταν πέρυσι, αλλά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτέλεσαν παράγοντα που την ανέβαλε, σημειώνει το Reuters.
Πλέον οι μέτοχοι εξετάζουν εναλλακτικές λόγω του υψηλού κόστους και των ερωτημάτων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του καθώς ο πλανήτης στρέφεται μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Μικρότεροι αγωγοί μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ θα είχαν περισσότερο νόημα εμπορικά, τόνισε ο Παπαναστασίου. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του EMGF, Οσάμα Μομπάρεζ, δήλωσε πως οι τεχνικές προκλήσεις καθιστούν τον East Med ακριβό, ενώ πρόσθετος πονοκέφαλος είναι τα σχετικά μικρά κοιτάσματα στην περιοχή.
«Νομίζω ότι η ανάπτυξη του αγωγού θα εξαρτηθεί από την ανακάλυψη περισσότερου αερίου που να μπορεί να δικαιολογήσει την επένδυση», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbomb.gr