Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ληφθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) οι αποφάσεις για την προμήθεια και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος. Αυτό επεσήμανε χθες ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προκηρύξει το 2014 πιλοτικό διαγωνισμό (με καθυστέρηση πενταετίας) για την εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών σε Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Λευκάδα, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Όμως, ο διαγωνισμός “πάγωσε” καθώς υπήρξε δικαστική εμπλοκή, μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επειδή, το ζήτημα επείγει, ο κ. Παναγιωτάκης, επεσήμανε ότι μια λύση θα ήταν η προκήρυξη νέου πιλοτικού διαγωνισμού, μικρότερης εμβέλειας, σε δύο, τρεις περιοχές της χώρας.
Έτσι θα τρέξει πιο γρήγορα, για να ακολουθήσει το έργο της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών. Μια από τις λύσεις που προκρίνονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, είναι η κατάτμηση της ελληνικής επικράτειας και η ταυτόχρονη ανάθεση σε διαφορετικούς αναδόχους του έργου ανά δύο, τρεις Περιφέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι έξυπνοι μετρητές θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά “ρολόγια” και θα δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τη κατανάλωσή τους, θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος, διακοπή της παροχής στους κακοπληρωτές κ.ά. Στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους για τον Διαχειριστή της καταμέτρησης, αλλά και των αποκοπών, ο έλεγχος των αιχμών ζήτησης κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, επεσήμανε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, «ως Διαχειριστής επιβάλλεται να έχει τον αναγκαίο βαθμό ανεξαρτησίας, ώστε να αντιμετωπίζει όλους τους χρήστες του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ισότιμα, με πλήρη διαφάνεια».
Ωστόσο αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος, “ουδόλως αναιρεί, το αντίθετο μάλιστα, το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, διαχειριζόμενος τα δίκτυά της, τα οποία σήμερα αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης αξίας στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οι εξελίξεις της τεχνολογίας”.
Αυτό, όπως ανέφερε με νόημα ο κ. Παναγιωτάκης, σημαίνει ότι οι σχέσεις της ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ σε θέματα όπως η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, η αποδοτική τους λειτουργία και η εν γένει εκμετάλλευση και η στρατηγική, θα πρέπει να αντιστοιχούν σε σχέσεις Μητρικής-Θυγατρικής, και αυτό ανεξάρτητα αν για ορισμένα απ’ αυτά έχει λόγο και η ΡΑΕ.
Και κατέληξε: «Ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο. Αυτή άλλωστε είναι η επιλογή της Πολιτείας έως σήμερα. Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση της ομιλικής λειτουργίας στον τομέα αυτόν, καθώς και για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των Δικτύων, που συμπεριλαμβάνεται στο έργο της McKinsey για το Business Plan».