Η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προσθέσει άλλες πέντε περιοχές (regions) και θα κατασκευάσει τρία νέα υποθαλάσσια καλώδια, καθώς επεκτείνει τις υποδομές της για τους πελάτες των cloud υπηρεσιών της.
Η εταιρεία, που έχει προβεί σε επενδύσεις 30 δισ. δολαρίων σε υποδομές μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε σε σχετικό blogpost ότι οι δύο από τις νέες περιοχές της (Ολλανδία και Μόντρεαλ) θα «ανοίξουν» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, και θα ακολουθήσουν Λος Άντζελες, Φινλανδία και Χονγκ Κονγκ. Όσον αφορά στα καλώδια, το πέρασμά τους αναμένεται να αρχίσει το 2019.
Τα καλώδια αυτά περιλαμβάνουν το Curie (private), που θα συνδέει τη Χιλή με το Λος Άντζελες, το Havfrue (consortium), που θα συνδέει τις ΗΠΑ με τη Δανία και την Ιρλανδία, και το HK-G (Χονγκ Κονγκ- Γκουάμ- consortium) που θα διασυνδέει μεγάλα ασιατικά hubs υποθαλάσσιων επικοινωνιών.
«Μαζί, αυτές οι επενδύσεις βελτιώνουν περαιτέρω το δίκτυό μας – το μεγαλύτερο του κόσμου – που, σύμφωνα με κάποιους, παρέχει το 25% του παγκόσμιου traffic του Ίντερνετ», αναφέρεται στο blogpost.
Το καλώδιο Curie (που έχει λάβει το συγκεκριμένο όνομα προς τιμήν της Μαρίας Κιουρί) καθιστά τη Google – σύμφωνα με την ανακοίνωση – την πρώτη μεγάλη εταιρεία εκτός του χώρου των τηλεπικοινωνιών που κατασκευάζει ένα private διηπειρωτικό καλώδιο.«Αναπτύσσοντας το δικό μας private υποθαλάσσιο καλώδιο, βοηθούμε στη βελτίωση της παγκόσμιας διασυνδεσιμότητας, ενώ παράλληλα παρέχουμε αξία στους πελάτες μας…από τη στιγμή που ελέγχουμε τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής, μπορούμε να προσδιορίσουμε πλήρως τα τεχνικά χαρακτηριστικά, να ομαλοποιήσουμε την ανάπτυξη και να παρέχουμε ταχύτερες υπηρεσ ίες σε χρήστες και πελάτες. Επίσης, από τη στιγμή που το καλώδιο θα αναπτυχθεί, θα μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις δρομολόγησης που βελτιστοποιούν το latency και τη διαθεσιμότητα. Το Curie θα είναι το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο που φτάνει στη Χιλή μέσα σε 20 χρόνια…θα εξυπηρετεί πελάτες και χρήστες της Google ανά τη Λατινική Αμερική» σημειώνεται σχετικά.
Όσον αφορά στο Havfrue («γοργόνα» στα δανικά), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019, αποτελεί καρπό συνεργασίας με το Facebook, την Aqua Comms και τη Bulk Infrastructure, έχει σκοπό την αύξηση της χωρητικότητας και της «αντοχής» των βορειοατλαντικών συστημάτων της εταιρείας. Το HK-G, από πλευράς του, προορίζεται να βελτιώσει την «αντοχή» των συστημάτων της Google στον Ειρηνικό, δημιουργώντας πολλαπλές διαδρομές/ οδούς προς την Αυστραλία. «Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες θα δουν βελτιωμένη χωρητικότητα και latency από την Αυστραλία σε μεγάλα hubs στην Ασία. Επίσης θα αυξήσει τις δυνατότητες δικτύου μας στην περιοχή του Χονγκ Κονγκ». Όπως υπογραμμίζει η Google, συνολικά έχει άμεσες επενδύσεις σε 11 καλώδια, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν σχεδιαστεί ή που είναι υπό κατασκευή.