Αιολικό πάρκο στον βόρειο Ατλαντικό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ενέργεια όλο τον πλανήτη

Φανταστείτε να είχατε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσετε με ηλεκτρική ενέργεια όλον τον πλανήτη – και το μόνο που χρειαζόσασταν είναι απλά ένα μικρό μέρος του ωκεανού. Νέα έρευνα της Άννα Πόσνερ και του Κεν Καλντέιρα του Carnegie υποδεικνύει πως κάτι τέτοιο θα ήταν όντως δυνατόν, χάρη στον άνεμο.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, αιολικά πάρκα στον βόρειο Ατλαντικό θα μπορούσαν να παρέχουν επαρκή ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες όλου του πλανήτη κατά τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, η απόδοση θα έπεφτε σημαντικά, αλλά και πάλι θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της Ευρώπης.

Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

Οι ταχύτητες των ανέμων είναι, κατά μέσο όρο, πολύ υψηλότερες πάνω από τον ωκεανό από ό,τι πάνω από την ξηρά, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά τα αιολικά πάρκα στον ανοικτό ωκεανό θα μπορούσαν να πιάνουν πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τα αιολικά πάρκα στην ξηρά. Μέχρι τώρα ωστόσο, αυτό ήταν μόνο θεωρία, και υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν ισχύει απλά το «ταχύτεροι άνεμοι – περισσότερος ηλεκτρισμός».

«Είναι οι άνεμοι τόσο γρήγοροι απλά επειδή δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω για να τους επιβραδύνει; Μήπως η εγκατάσταση πελώριων αιολικών πάρκων εκεί έξω θα επιβραδύνει τους ανέμους τόσο ώστε να μην είναι καλύτερα τα πράγματα από ό,τι στην ξηρά;» διερωτάται ο Καλντέιρα.

 

Μεγάλο μέρος της ενέργειας που παράγεται από τα μεγάλα αιολικά πάρκα προκύπτει από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει πως υπάρχει μέγιστη ποσότητα ενέργειας την οποία μπορούν να «πιάσουν» τα χερσαία αιολικά πάρκα με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό θέτει το ερώτημα – θα είχαν τα αιολικά πάρκα στον ωκεανό τους ίδιους περιορισμούς, ή η ατμόσφαιρα θα ήταν σε θέση να «στείλει» περισσότερη ενέργεια πάνω από τον ωκεανό; Για να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι Πόσνερ και Καλντέιρα δημιούργησαν πολύπλοκα εργαλεία μοντέλων τα οποία σύγκριναν χερσαία αιολικά πάρκα στο Κάνσας με θεωρητικά αιολικά πάρκα εγκατεστημένα στα ανοιχτά, στον ωκεανό.

Τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα. «Διαπιστώσαμε πως γιγαντιαία αιολικά πάρκα στον ωκεανό είναι ικανά να πιάσουν την ενέργεια των ανέμων από μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας, τη στιγμή που τα χερσαία πάρκα παραμένουν περιορισμένα από τους αιολικούς πόρους κοντά στην επιφάνεια» εξήγησε η Πόσνερ.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα ωκεανικά αιολικά πάρκα θα ήταν σε θέση να παράγουν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από τα χερσαία αντίστοιχά τους. Αν και οι ανεμοτουρμπίνες ανοιχτής θάλασσας είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ελπίζεται πως αυτή η έρευνα θα παρέχει ισχυρά κίνητρα σε εταιρείες για να αρχίσουν να αναπτύσσουν την τεχνολογία αυτή με γρηγορότερους ρυθμούς.

Σε δήλωση στη HuffPost UK, η Έμα Πίντσμπεκ, Executive Director της RenewableUK, είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στην offshore αιολική ενέργεια, και μόλις φτιάξαμε το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο, στα ανοιχτά της Σκοτίας. Η εξέλιξη αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε μεγάλες ταχύτητες ανέμων, σε πολύ μεγαλύτερα βάθη».

«Είναι ξεκάθαρο πως η offshore πλωτή αιολική ενέργεια θα μπορούσε να παίξει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βοηθώντας μας να προβούμε στη ζωτικής σημασίας μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο παρών στόλος μας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για παράδειγμα, ήδη παρέχει το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας όλου του Ηνωμένου Βασιλείου, και οδεύουμε να το διπλασιάσουμε αυτό μέχρι το 2020».


Πηγή: www.huffingtonpost.gr