Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας, οι γκρι κάδοι κομποστοποίησης γίνονται πολύτιμοι σύμμαχοι στην καθημερινότητά μας. Με μια απλή κίνηση –τη συγκέντρωση οργανικών απορριμμάτων– μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση των  παραγόμενων οργανικών αποβλήτων , στη βελτίωση του εδάφους και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, ξεκινώντας… από τον ίδιο μας τον κήπο.
Οι κάδοι κομποστοποίησης κήπου είναι ειδικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή οργανικών υλικών: φλούδες, φύλλα, κλαδάκια, τσόφλια αυγών, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών. Τα υλικά αυτά αποσυντίθενται φυσικά και, με τη σωστή φροντίδα, μετατρέπονται σε κομπόστ – ένα φυσικό, πλούσιο λίπασμα για χρήση στον κήπο ή στις γλάστρες.
Το κομπόστ είναι το αποτέλεσμα της αποσύνθεσης οργανικών υλικών από μικροοργανισμούς, παρουσία οξυγόνου και υγρασίας. Δεν είναι απορρίμματα, αλλά ανακυκλωμένη ζωή: βελτιώνει το χώμα, θρέφει τα φυτά, και μειώνει τις ανάγκες για τεχνητά λιπάσματα.
Η χρήση του εν λόγω εν λόγω δοχείο συλλογής δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική πρακτική· είναι μια νέα φιλοσοφία ζωής, μια πράξη καθημερινής υπευθυνότητας που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση και στη λογική του «τίποτα δεν πάει χαμένο». Ξεκινήστε σήμερα και μετατρέψτε τον κήπο σας σε έναν μικρό παράδεισο αυτάρκειας και αειφορίας!
Ερωτήσεις & Απαντήσεις (FAQ)
 Πού μπορώ να προμηθευτώ κάδο κομποστοποίησης κήπου;
Στους περισσότερους δήμους, παρέχεται δωρεάν ή με μικρό κόστος μέσω προγραμμάτων κομποστοποίησης. Ο Δήμος Πεντέλης, κατά την περίοδο 2019–2023, είχε προμηθευτεί 960 κάδους και είχε διανείμει 260 στα Μελίσια, 154 στη Νέα Πεντέλη και 99 στην Πεντέλη. Η δράση θα ολοκληρωνόταν με πλήρη κάλυψη των ενδιαφερόμενων κατοίκων.
 Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει κομπόστ;
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη φροντίδα, χρειάζονται 2 έως 6 μήνες.
 Μυρίζει ο κάδος;
Όχι, αν γίνεται σωστά. Η ισορροπία πράσινων και ξηρών υλικών αποτρέπει τη δυσοσμία.
 Μπορώ να χρησιμοποιήσω το κομπόστ παντού;
Ναι! Είναι ιδανικό για παρτέρια, γλάστρες, λαχανόκηπο και φυτά εσωτερικού χώρου.
Tips: Πρακτικές συμβουλές για σωστή κομποστοποίηση
  1. Να ριχνετε στον κάδο: Φλούδες φρούτων/λαχανικών, φύλλα, κομμένο γρασίδι, τσόφλια αυγών, κατακάθια καφέ/τσάι
  2. Μην ρίχνετε ποτέ: Κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδια, λιπαρά, μαγειρεμένα φαγητά
  3. Ανακατεύετε κάθε λίγες μέρες για αερισμό.
  4. Διατηρείτε μέτρια υγρασία (σαν στυμμένο σφουγγάρι).
  5. Σκεπάζετε τα φρέσκα υλικά με ξερά για να αποφύγετε οσμές.

Άρθρο της Ελένης Σκιαδά | Εντεταλμένου Συμβούλου Δημάρχου Πεντέλης (2019–2023) Δήμητρας Κεχαγιά – Δήμος Πεντέλης