Το πρόγραμμα Zero Waste Scotland έχει επιλεγεί ως ένα από τα τέσσερα ευρωπαϊκά πιλοτικά έργα που αναπτύσσουν ένα νέο μοντέλο ανακύκλωσης των υλικών κατασκευών, με την πρωτοβουλία να στοχεύει σε ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία στοχεύει να δημιουργήσει έναν Κυκλικό Κόμβο Κατασκευών – Circular Construction Hub (CCH), σχεδιασμένο να λειτουργεί ως αγορά χρησιμοποιημένων υλικών, συνδέοντας τις κατεδαφίσεις με τις νέες κατασκευαστικές εξελίξεις. Μεταξύ των τοποθεσιών (Μόναχο, Κοπεγχάγη, Λισαβόνα) που υποστηρίζουν το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ: CCH εντάσσεται και η Σκωτία. Το έργο αποτελεί μέρος του Circular Construction Finance (CirCoFin), μιας πρωτοβουλίας ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «Ορίζον Ευρώπη».
Ο στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί πως η επαναχρησιμοποίηση υλικών κατασκευών μπορεί να γίνει συνήθης πρακτική και όχι εξαίρεση. Τα επόμενα δυόμιση χρόνια θα αφιερωθούν στην ανάπτυξη ενός μοντέλου κατάλληλου για επενδύσεις προς το Hub, στη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας και στη συνεργασία  με τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου.
Το ευρύτερο έργο CirCoFin αντιμετωπίζει μια σημαντική περιβαλλοντική πρόκληση που τίθεται από τον κλάδο των κατασκευών ο οποίος, παγκοσμίως, καταναλώνει το 50% όλων των πρώτων υλών που εξάγονται και παράγει πάνω από το 30% των συνολικών απορριμμάτων, ενώ συμβάλλει μεταξύ του 40-70% των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια.
Εκτιμάται πως 9.5 δισεκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων των κατασκευών και κατεδαφίσεων παγκοσμίως θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν με ολοκληρωμένες στρατηγικές ανακύκλωσης που ενδέχεται να μειώσουν τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή δομικών υλικών κατά 38% έως το 2050.
Βασική πρόκληση αποτελεί η δημιουργία αποδεκτών προτύπων για τα δευτερογενή υλικά. Η αποτροπή των κινδύνων στον κατασκευαστικό κλάδο και οι αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας σημαίνουν ότι τα μη τυποποιημένα υλικά θα αντιμετωπίσουν εμπόδια στην υιοθέτηση τους. Ο γερμανικός φορέας τυποποίησης DIN θα εξετάσει τη χρησιμότητα των υφιστάμενων σχετικών προτύπων και θα επιδιώξει την ανάπτυξη νέων πλαισίων όπου απαιτείται.
Οι παράγοντες που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για κυκλικά μοντέλα κατασκευών είναι αρκετοί. Οι αυξανόμενες τιμές για τις πρώτες ύλες και το αυξανόμενο κόστος απόρριψης, βοηθούν στην οικονομική σκοπιμότητα της χρήσης δευτερογενών υλικών. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη έμφαση στα κριτήρια για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG) ωθεί τις εταιρίες σε πιο βιώσιμες πρακτικές.