Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα μελέτη αφιερωμένη στο τοπίο της καθαρής μεταποιητικής βιομηχανίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.  Παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης και των πρόσφατων εξελίξεων σε βασικούς συναφείς τομείς και στις 27 χώρες της ΕΕ, όπως η αιολική, η ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μπαταρίες, η δέσμευση άνθρακα, οι αντλίες θερμότητας και άλλες συναφείς τεχνολογίες.
Η μελέτη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της καθιέρωσης αξιόπιστης αξιολόγησης της κατάστασης της παραγωγής μηδενικής καθαρής τεχνολογίας στην ΕΕ, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων. Πρωταρχικός στόχος της είναι να γεφυρώσει αυτό το κενό δεδομένων, παρέχοντας μια βάση για πιο στοχευμένες συστάσεις.
Η έκθεση βασίζεται σε δύο βασικές συνιστώσες: πρώτον, λεπτομερής χαρτογράφηση της παραγωγικής ικανότητας για επιλεγμένες τεχνολογίες μηδενικού ισοζυγίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ· και δεύτερον, μια εις βάθος ανάλυση των υφιστάμενων πολιτικών και κινήτρων που στηρίζουν την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε εθνικό επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση ρυθμιστικών πλαισίων, διαδικασιών αδειοδότησης, επενδυτικών κινήτρων και προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων. Μέσω αυτής της ανάλυσης, η μελέτη εντοπίζει τα υφιστάμενα σημεία συμφόρησης και επισημαίνει τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.
Τα ευρήματα παρέχουν μια λεπτομερή εικόνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, παρουσιάζοντας τις βέλτιστες πρακτικές σε πλαίσια πολιτικής που αφορούν άμεσα την παραγωγική ικανότητα για τεχνολογίες μηδενικού ισοζυγίου. Συνολικά, σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών της ΕΕ έχουν θεσπίσει προγράμματα παροχής κινήτρων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην παραγωγή τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο νόμος για τη μηδενική καθαρή βιομηχανία δημιουργεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας για τεχνολογίες μηδενικού ισοζυγίου και βασικά συστατικά στοιχεία, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια στην αύξηση της παραγωγής στην Ευρώπη.