Το «πράσινο φως» για ένα ακόμη mega φωτοβολταικό project στην περιοχή της Θεσσαλίας άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εξέδωσε την απόφαση για «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου με τίτλο: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) Ισχύος 150,0031 MW και συνοδών έργων αυτού, στη θέση ‘Λυκόρεμα’, των Δήμων Παλαμά & Φαρκαδόνας, Π.Ε. Καρδίτσας & Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων των φορέων και υπηρεσιών.
Το έργο θα αναπτυχθεί από την εταιρεία «Energy Ventures 11 Μ.Α.Ε.» και σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, αφορά την κατασκευή και λειτουργία:
  1. Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 150,0031 ΜW (δεσμευτική τιμή), δηλαδή 315.796 φωτοβολταϊκών πλαισίων (ενδεικτικά) με ονομαστική ενδεικτική ισχύ 475 Watt (κάτω από συνθήκες S.T.C.), το καθένα.
  2. Την κατασκευή κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για την τοποθέτηση τόσο των φωτοβολταϊκών πλαισίων, όσο και των μετατροπέων ενέργειας.
  3. Την κατασκευή του κτιρίου του Κέντρου Ελέγχου.
  4. Τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, όπου απαιτηθεί.
  5. Την κατασκευή υπόγειου δικτύου μέσης τάσης κατά μήκος των υποστηρικτικών δομών και κατά μήκος των δρόμων για τη μεταφορά της συνολικής παραγόμενης ενέργειας.
  6. Την κατασκευή υποσταθμού ανύψωσης τάσης.
Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό τεχνικό υπόμνημα της εταιρείας, η διέλευση του αγωγού διασύνδεσης υψηλής τάσης (150 kV) έως το Κ.Υ.Τ. Τρικάλων γίνεται υπόγεια, μέσα από εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Σημειώνεται ακόμη πως με βάση τα στοιχεία και τις διευκρινίσεις, μέσω των πρόσθετων / διευκρινιστικών στοιχείων, τα οποία υποβλήθηκαν από τον Φορέα έργου, «τεκμηριώνεται επαρκώς ότι οι αντιρρήσεις και τα ζητήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης – διαβούλευσης επί της ΜΠΕ, εξετάστηκαν, αξιολογήθηκαν και καλύπτονται από τις προβλέψεις της ΜΠΕ διασφαλίζοντας την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».
Ο όμιλος Entricity
Η «Energy Ventures 11», όπως και οι άλλες ομοειδείς και «συνονόματες» εταιρείες, καθώς μια ακόμη συστάδα υπό την επωνυμία Sustainable Ventures ανήκουν στον όμιλο Entricity, -με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Ζορμπά-, που παρέχει ανεξάρτητες υπηρεσίες ανάπτυξης, σχεδιασμού, EPC, Asset Management για έργα ΑΠΕ με εξειδίκευση στους τομείς ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών αποθήκευσης με συστήματα μπαταριών. Ο όμιλος διαθέτει πλούσια εμπειρία με πάνω από 300 MW σε διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά έργα εντός και εκτός συνόρων, και συμμετοχή σε διάφορα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σήμερα στη φάση ανάπτυξης με συνολική ισχύ άνω των 1,5 GW.
Η Entricity συνεργάζεται με διάφορους επενδυτές στον χώρο των ΑΠΕ (IPP, PE Funds, θεσμικά ταμεία κ.α.). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2021 οι εταιρείες Energy Ventures και Sustainable Ventures έχουν εξασφάλισαν από τη ΡΑΕΕΥ βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος άνω των 3,1 GW.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον Ιανουάριο η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ)» ισχύος 274,99745 MWp και συνοδών έργων αυτού, στη θέση «Γερακλί» Δομοκού, της εταιρείας Sustainable Ventures 9 Μ.Α.Ε.
Ακόμη, εταιρείες ίδιων συμφερόντων προωθούν και άλλες μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ στην περιοχή του Δομοκού. Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 2023 δόθηκε από το ΥΠΕΝ η ΑΕΠΟ και για αντίστοιχο φωτοβολταικό project 255 MW (μαζί με συνοδά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης) στη θέση «Βούζι» της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού της εταιρείας Sustainable Ventures 5 Μ.Α.Ε.
Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2022 οι εταιρείες Sustainable Ventures και Storage Ventures εξασφάλισαν άδειες για έργα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος 250 MW, οι οποίες αφορούν σε περιοχές του Κιλελέρ Θεσσαλίας, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στο Δοξάτο Δράμας.

Γράφει ο Σταύρος Γριμάνης – Πηγή: newmoney.gr