Η ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική συνείδηση έχει γίνει πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο τομέας του τουρισμού, και ειδικότερα της φιλοξενίας, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση. Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας προχωρούν στη λήψη μέτρων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στην Ελλάδα είναι το MOXY Athens City, το πρώτο ecofriendly ξενοδοχείο της Αθήνας που έλαβε πρώτο την πιστοποίηση LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design).
Το MOXY Athens City αποτελεί μέρος της αλυσίδας MOXY Hotels, η οποία ανήκει στον ξενοδοχειακό όμιλο Marriott International. Η αλυσίδα MOXY είναι γνωστή για την έντονα νεανική, σύγχρονη προσέγγιση της στον τομέα της φιλοξενίας, με στόχο να παρέχει προσιτές αλλά και υψηλής ποιότητας εμπειρίες στους ταξιδιώτες της. Το MOXY Athens City, βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Αθήνας, κοντά στα πιο σημαντικά αξιοθέατα και σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ακρόπολη και η Πλατεία Ομονοίας.
Απεικόνιση από το lobby του ξενοδοχείου MOXY Athens City | Photo © MOXY Hotels
Με το σλόγκαν «play on» (παίξε), το MOXY Athens City, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ζωντανό, διασκεδαστικό και φιλόξενο περιβάλλον για τους πελάτες του, προσανατολισμένο στις ανάγκες των millennials και των σύγχρονων ταξιδιωτών. Ωστόσο, το MOXY Athens City, ξεχωρίζει όχι μόνο για το design του, αλλά κυρίως για την περιβαλλοντική του προσέγγιση, η οποία αναγνωρίστηκε με την πιστοποίηση LEED Gold.
Τι είναι η Πιστοποίηση LEED;
Η πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνείς πιστοποιήσεις βιώσιμης ανάπτυξης για κτίρια και κατασκευές. Η πιστοποίηση LEED απονέμεται από το U.S. Green Building Council (USGBC) και αξιολογεί τις κατασκευές με βάση κριτήρια, όπως η ενεργειακή απόδοση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διαχείριση του νερού, η επιλογή υλικών και η ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος.
Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα πιστοποίησης LEED, με το υψηλότερο να είναι το «Platinum». Η πιστοποίηση αυτή αποδεικνύει ότι το κτίριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και πόρων, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον.
Τα 4 επίπεδα πιστοποίησης κτιριακών έργων σύμφωνα με το πρότυπο LEED | Πηγή φωτογραφίας: Wilo Hellas
Το ξενοδοχείο MOXY Athens City, έλαβε την πιστοποίηση LEED Gold, λόγω των πολλών βιώσιμων πρακτικών που ακολουθεί και της πρωτοποριακής του προσέγγισης στον τομέα της φιλοξενίας. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις πρακτικές αυτές και την σημασία τους.
Βιώσιμες Πρακτικές
  1. Ενεργειακή Απόδοση
Ένα από τα βασικά κριτήρια για την απόκτηση της πιστοποίησης LEED είναι η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Το MOXY Athens City χρησιμοποιεί προηγμένα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC), τα οποία ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας. Τα συστήματα αυτά ενσωματώνουν τεχνολογίες ελέγχου θερμοκρασίας και αερισμού που επιτρέπουν τη βέλτιστη χρήση ενέργειας, ανάλογα με τις ανάγκες του κτιρίου.
  1. Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Το ξενοδοχείο επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μειώνει την εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές, όπως τα ορυκτά καύσιμα, και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  1. Διαχείριση Νερού
Ακόμα ένα βασικό στοιχείο της πιστοποίησης LEED είναι η ορθολογική διαχείριση του νερού. Στο MOXY Athens City, έχουν εγκατασταθεί συστήματα εξοικονόμησης νερού, όπως αυτόματες βρύσες χαμηλής ροής και ντους που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση νερού χωρίς να μειώνουν την άνεση των πελατών.
  1. Χρήση Φυσικών Υλικών και Υλικών Ανακύκλωσης
Η κατασκευή του MOXY Athens City πραγματοποιήθηκε με υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά πιστοποιημένα υλικά και υλικά ανακύκλωσης για την κατασκευή του ξενοδοχείου, κάτι το οποίο μείωσε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής. Επιπλέον, το MOXY Athens City υιοθετεί πολιτικές ανακύκλωσης κατά τη λειτουργία του, προωθώντας τη μείωση των απορριμμάτων.
  1. Φυσικός Φωτισμός και Βελτιστοποίηση της Ποιότητας Αέρα
Ένα από τα χαρακτηριστικά που ενίσχυσαν την πιστοποίηση LEED του MOXY Athens είναι η χρήση φυσικού φωτισμού στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους. Ο φυσικός φωτισμός μειώνει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των επισκεπτών. Παράλληλα, το ξενοδοχείο έχει επενδύσει σε συστήματα καθαρισμού του αέρα, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα αέρα για τους πελάτες.
Η Σημασία της Πιστοποίησης LEED για την WILO
Η απόκτηση της πιστοποίησης LEED από το MOXY Athens City είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, τόσο για το ίδιο το ξενοδοχείο, όσο και για την πόλη της Αθήνας. Η πιστοποίηση αυτή επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί με βάση τα υψηλότερα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης και φιλικότητας προς το περιβάλλον.
Για την Αθήνα, η ύπαρξη ενός τέτοιου ξενοδοχείου προσθέτει αξία στον τουριστικό τομέα και ενισχύει τη φήμη της πόλης ως προορισμού που προάγει τον πράσινο τουρισμό. Ειδικά σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα, η ύπαρξη ξενοδοχείων με περιβαλλοντική ευαισθησία ενισχύει την ελκυστικότητα της Αθήνας για τους διεθνείς ταξιδιώτες που δίνουν έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, η πιστοποίηση LEED συμβάλλει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του ξενοδοχείου, καθώς οι ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και την χρήση πόρων. Αυτό επιτρέπει στο ξενοδοχείο να προσφέρει οικονομικά προσιτές υπηρεσίες στους πελάτες του, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ποιότητα και περιβαλλοντική συνείδηση.
Η Wilo, ως εταιρεία που εξειδικεύεται στις λύσεις αντλιών και αντλητικών συστημάτων για την παροχή νερού, θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού, στην συλλογή και μεταφορά λυμάτων καθώς και στην τροφοδοσία νερού για εφαρμογές πυρόσβεσης, συμβάλλει σημαντικά στην απόκτηση πιστοποίησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) σε ένα ξενοδοχείο, μέσω της παροχής ενεργειακά αποδοτικών λύσεων και βιώσιμων τεχνολογιών.
Ακολουθούν οι τρόποι με τους οποίους η Wilo βοηθά ένα ξενοδοχείο να αποκτήσει την πιστοποίηση LEED
  1. Ενεργειακή Απόδοση: Τα αντλητικά συστήματα της Wilo είναι ειδικά σχεδιασμένα να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, εξασφαλίζοντας την αποδοτικότερη χρήση της για θέρμανση, ψύξη και παροχή νερού. Αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλει στις απαιτήσεις της πιστοποίησης LEED για ενεργειακή αποδοτικότητα:
⇒ Αντλίες υψηλής απόδοσης με τεχνολογία κινητήρες IE5 σύμφωνα με το πρότυπο IEC 60034-30-2 και MEI ≥ 0,7
⇒ Συνδυασμός βελτιστοποιημένων και καινοτόμων ειδών ρύθμισης για μέγιστη ενεργειακή απόδοση.
⇒ Μέγιστη απόδοση συστήματος χάρη στην καινοτόμο «MultiFlow Adaptation» και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%
⇒ Βιώσιμη και ουδέτερη ως προς το CO₂ παραγωγή και διαδικασίες στα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της.
Wilo-Stratos Giga 2.0-I: Η έξυπνη ελαιολίπαντη αντλία για εφαρμογές σε θέρμανση, κλιματισμό και ψύξη σε μεγάλα κτίρια | Πηγή φωτογραφίας: Wilo Hellas
  1. Διαχείριση Νερού: Η Wilo προσφέρει λύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού, όπως συστήματα επαναχρησιμοποίησης και διανομής, που μειώνουν τη σπατάλη νερού και βελτιώνουν την υδάτινη αποδοτικότητα. Η αποτελεσματική χρήση του νερού είναι κρίσιμη για την απόκτηση της πιστοποίησης LEED.
  2. Εξοικονόμηση Πόρων: Τα προϊόντα της Wilo κατασκευάζονται με στόχο την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και στην αύξηση της διάρκειας ζωής των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου.
  3. Αυτοματισμοί και Έξυπνες Λύσεις: Η Wilo προσφέρει αντλίες με συστήματα αυτοματισμού που επιτρέπουν την έξυπνη διαχείριση των ενεργειακών πόρων του ξενοδοχείου, προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους στις ανάγκες της ζήτησης. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και να αυξήσει τη βιωσιμότητα του κτιρίου.
To Life Cycle Assesement Declaration (LCC) περιλαμβάνει την αρχική επένδυση, τη συντήρηση και την κατανάλωση ενέργειας για όλη τη διάρκεια ζωής του επιλεγμένου προϊόντος | Πηγή φωτογραφίας: Wilo Hellas
Με αυτές τις λύσεις, ένα ξενοδοχείο μπορεί να επιτύχει τα πρότυπα LEED, τα οποία επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική διαχείριση του νερού και τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ενοίκους του.
Το μέλλον των ξενοδοχείων στην Αθήνα και η βιωσιμότητα
Τα Eco-Friendly ξενοδοχεία με πιστοποίηση LEED αποτελούν παράδειγμα για το πώς μπορεί ένα ξενοδοχείο να λειτουργήσει με περιβαλλοντική συνείδηση, χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα και την άνεση των υπηρεσιών του. Η απόκτηση της πιστοποίησης LEED δεν είναι μόνο μια επιβράβευση για τις βιώσιμες πρακτικές του, αλλά και ένα πρότυπο για άλλες επιχειρήσεις φιλοξενίας που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση.
Η ανάγκη για περισσότερα eco-friendly ξενοδοχεία στην Αθήνα είναι πλέον επιτακτική. Με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς και καταλύματα που ενσωματώνουν βιώσιμες πρακτικές. Το παράδειγμα του ξενοδοχείου MOXY Athens City μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη περισσότερων «πράσινων» ξενοδοχείων στην πόλη, καθιστώντας την Αθήνα έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τον ecofriendly τουρισμό.
Συμπερασματικά
Το MOXY Athens City δεν είναι απλώς ένα ακόμη ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής της φιλοξενίας, ανακατασκευής του ιστορικού Σαρόγλειου Μεγάρου, όπου η βιωσιμότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση συνδυάζονται με την άνεση, την πολυτέλεια και τη σύγχρονη αισθητική. Η πιστοποίηση LEED που έχει λάβει το MOXY Athens City, αποδεικνύει ότι ένα ξενοδοχείο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα των υπηρεσιών του. Με το παράδειγμα του MOXY Athens City, η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσπάθειας για έναν πιο βιώσιμο τουρισμό.

Άρθρο του Νικόλαου Λειβαδάρη | Μηχ/γου Μηχ/κού, ΜΒΑ | BS Commercial Projects & Product Business Unit FFS στην εταιρεία Wilo Hellas