Με το υψηλότατο ποσοστό της συμμετοχής των ΑΠΕ να «φρενάρει» την ανοδική τάση της τιμής του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά κύλησε το Σαββατοκύριακο, αλλά και η πρώτη μέρα της νέας εβδομάδας.
Έτσι, για σήμεραΔευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 65,61 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση κατά 15,26% σε σχέση με χθες. Η κατώτερη τιμή βρέθηκε το μεσημέρι κοντά στημηδενική, με 1,87 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 171,19 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής,οι ΑΠΕ κατέκτησαν κυρίαρχη θέση με ποσοστό 59,94%, με το φυσικό αέριο να κατατάσσεται δεύτερο και σε…τεράστια απόσταση με ποσοστό μόλις 17,10%. Στην τρίτη θέση και με αυξημένη συμμετοχή οι εισαγωγές με ποσοστό 17% και τέλος ταυδροηλεκτρικά με 3,01%.
Χθες Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα56,92 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 37,24% σε σχέση με τα 90,70 ευρώ/MWh του Σαββάτου και με τη χαμηλότερη τιμή για περίπου5 ώρες στα 0,04 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 114,63 ευρώ/MWh. Οι ΑΠΕ και πάλι ήταν κυρίαρχες στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 50,93%, αλλά με τις εισαγωγές να κατακτούν τη δεύτερη θέση, μετά από καιρό, με ποσοστό 22,68%, εκτοπίζοντας το φυσικό αέριο στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,53% και με τα υδροηλεκτρικά να ακολουθούν με 3,09%.
Ανοδικά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι το τελευταίο δεκαήμερο στηνευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο έχει εισέλθει σε ανοδική τροχιά. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισαν στα 38,05 ευρώ/MWh, επίπεδα που είχε να πιάσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου (στις 2 Σεπτεμβρίου είχε κλείσει στα 38,58 ευρώ/MWh). Αντίστοιχα για τα συμβόλαια Νοεμβρίου ητιμή έκλεισε στα 38,65 ευρώ/MWh και για του Δεκεμβρίου στα 39,13 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο «γαλάζιος χρυσός» είχε υποχωρήσει στα 33,08 ευρώ/MWh.
Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές από σήμερα Δευτέρα, μετά την κλιμάκωση της της έντασης στη Μ. Ανατολή με την «εξολόθρευση» από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα και τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης με τη συμμετοχή και του Ιράν.
Μέχρι τώρα πάντως, ειδικά η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει δείξει αξιοσημείωτη«ψυχραιμία»απέναντι στις γεωπολιτικές κρίσεις της ευρύτερης περιοχής. Μένει να φανεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα που το «θερμόμετρο» χτυπάει κόκκινο…