Την παράταση της διάρκειας της άδειας εκμετάλλευσης τηςΥπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλαςαπό την Energean μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2024 αποφάσισε τοΥΠΕΝ. Η απόφαση ήταν αναγκαία δεδομένου ότιη υφιστάμενη άδεια έληξε από τις 23 Νοεμβρίου 2023.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΘ. Σκυλακάκηπου φέρει ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2023, αναφέρεται ότι:
«Προκειμένου για την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας παρατείνεται από την λήξη της έως την 23η Ιανουαρίου 2024, εκτός εάν επέλθει πρώτη η ημερομηνία της περιόδου β) του άρθρου 2 της Έκτης Τροποποιητικής Σύμβασης (υποπερ. β’ της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 της Σύμβασης). Οι υφιστάμενες σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής ακολουθούν την Άδεια Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 της Σύμβασης, ως αυτή τροποποιήθηκε με τις Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη και Έκτη Τροποποιητικές Συμβάσεις».
Στο αιτιολογικό της απόφασης καταγράφεται, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι: «δεν έχει επέλθει η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, δυνάμει σύμβασης παραχώρησης στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί από την διαγωνιστική διαδικασία, που διεξαγάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».
Το «ναυάγιο» του διαγωνισμού
Υπενθυμίζεται ότιστο τέλος Μαρτίου ο σχετικός διαγωνισμός τουΤΑΙΠΕΔέληξε άδοξα καθώς κατά τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους δυο αρχικά ενδιαφερόμενους (την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ– ΔΕΣΦΑ και την Energean)δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.
Η ατυχής κατάληξη του διαγωνισμού ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη δεδομένων των σοβαρών ενστάσεων που είχαν διατυπωθεί από τους μνηστήρες κυρίως σχετικά με τον κανονισμό τιμολόγησης που είχε αποφασίσει η ΡΑΑΕ,Υ ο οποίος κατά την άποψη τους δεν διασφάλιζε την βιωσιμότητα της επένδυσης. Η διαφωνία εστιαζόταν στην ανάκτηση μέρους του απαιτούμενου εσόδου για την ανάπτυξη της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Καβάλας από τον επενδυτή μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου.
Πρόκειται για το γνωστότερο ως «ποσοστό κοινωνικοποίησης» που θα έπρεπε τελικά να επωμισθούν οι καταναλωτές και το οποίο κατά την απόφαση της ΡΑΑΕΥ δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50%, κάτι που κρίθηκε πολύ χαμηλό και από τα δύο συμμετέχοντα σχήματα.
Κατόπιν του άδοξου τέλους της συγκεκριμένης διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού στο άμεσο μέλλον, αφού πρώτα αξιολογήσει τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Έτσι, ανάμεσα σε όσα εξετάζονται είναι και η δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Επομένως, όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη παράταση δεν θα είναι και η τελευταία…