Στις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της πυροπροστασίας, τόσο της παθητικής όσο και της ενεργητικής. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος λόγω της πληθώρας ηλεκτρικών συσκευών, της χρήσης φωτιάς στους χώρους εστίασης, κ.ά. Για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών αλλά και για να αποφευχθεί η ζημιά του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, θα πρέπει οι προσφερόμενες λύσεις να είναι σύγχρονες και σύμφωνες με την υπάρχουσα νομοθεσία.
Η WILO ανταποκρίνεται συνεχώς σε αυτή την ανάγκη παρέχοντας πυροσβεστικά συγκροτήματα σε διαφορετικά τουριστικά καταλύματα στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρονται το Robinson Club Ierapetra, το Athens Capital Hotel – ΜGallery by Accor και το Hills Clubhouse της Costa Navarino.
Παθητική Πυροπροστασία
Αποτελεί το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται κατά την κατασκευή του κτιρίου και περιλαμβάνουν κυρίως το σχεδιασμό των επιμέρους χώρων και την επιλογή των υλικών. Στόχος της παθητικής πυροπροστασίας είναι η ασφαλής εκκένωση του κτιρίου και η πρόληψη μετάδοσης της φωτιάς στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου. Παραδείγματα αποτελούν η πυροδιαμερισματοποίηση χώρων κτιρίου, τα σχεδιαγράμματα διαφυγής, ο φωτισμός, η σήμανση ασφαλείας και οι έξοδοι κινδύνου.
Εικόνα 1: Πυροπροστασία | Πηγή: WILO Hellas
Ενεργητική Πυροπροστασία
Αποτελεί το σύνολο των μέτρων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την άμεση καταστολή της πυρκαγιάς σε ένα κτίριο με την εγκατάσταση ενεργητικών μέσων και συστημάτων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων κατά το Π.Δ. 41/2018, τα κτίρια τα οποία χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και τη χρήση τους, έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τον εξοπλισμό και τα μέτρα πυροπροστασίας.
Οι σημαντικότερες υποχρεώσεις είναι οι ακόλουθες:
  1. Μόνιμο Υδροδοτικό Πυροσβεστικό Δίκτυο όπου προβλέπεται καθώς και στα κτίρια με ύψος μεγαλύτερο από 28 μέτρα.
  2. Αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος όπου απαιτείται.
  3. Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης και σύστημα χειροκίνητης αναγγελίας πυρκαγιάς.
  4. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης (ολικής ή τοπικής κατάσβεσης).
  5. Αυτόματο σύστημα ανίχνευσης εύφλεκτων μιγμάτων/ αερίων.
  6. Πυροσβεστήρες (φορητοί, τροχήλατοι, αυτοδιεγειρόμενοι οροφής).
  7. Πυροσβεστικές φωλιές – πυροσβεστικό ερμάριο.
  8. Συγκρότηση ομάδων πυροπροστασίας.
[https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=108, Π.Δ. 41/2018 (ΦΕΚ 80/Α` 7.5.2018) | ΕΛΙΝΥΑΕ (elinyae.gr)]
Τo Αυτόματο Σύστημα Καταιονισμού Ύδατος (Sprinklers) είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα κατάσβεσης. Πρόκειται για ακροφύσια, δηλαδή ειδικές κεφαλές, που τοποθετούνται στους εσωτερικούς προστατευόμενους χώρους και ενεργοποιούνται όταν εντοπιστεί η πυρκαγιά με τον ακόλουθο τρόπο: Περιέχουν κατάλληλο υγρό το οποίο σε δεδομένη θερμοκρασία (συνήθως 65-70 °C) διαστέλλεται και σπάει την αμπούλα. Αυτόματα τα sprinklers εκτοξεύουν το νερό προς την εστία της πυρκαγιάς.
Εικόνα 2: Διάγραμμα Sprinkler (photo https://homefiresprinkler.org/, κείμενο τ.σ.) | Πηγή: WILO Hellas
Ένα σύστημα Sprinkler περιλαμβάνει μία υπόγεια ή υπέργεια δεξαμενή νερού, ανάλογη της χωρητικότητας και των απαιτήσεων του χώρου, και τη σύνδεση της δεξαμενής αυτής με μία ανεξάντλητη πηγή νερού όπως το υδροδοτικό σύστημα πόλεως, λίμνες, ποτάμια κ.λ.π. Η παροχή των sprinklers εξασφαλίζεται από πυροσβεστικό συγκρότημα. Τα διαφορετικά είδη sprinkler είναι o συμβατικός τύπος, ο τύπος ομπρέλας, ανεστραμμένης ή πλευρικής θέσης, και η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες της εκάστοτε περίπτωσης.
Οι προδιαγραφές μελέτης, σχεδίασης, εγκατάστασης και συντήρησης για μόνιμα πυροσβεστικά συγκροτήματα με σύστημα καταιονισμού με sprinkler, ορίζονται από το πρότυπο ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 12845.
Η λύση της WILO για συστήματα πυρόσβεσης
Η λύση της WILO είναι το πυροσβεστικό συγκρότημα SiFire ΕΝ 12845, μια κατασκευή για συστήματα καταιονισμού πλήρως συμβατή με το υπάρχον πρότυπο.
Τρόπος λειτουργίας
Τα πυροσβεστικά συγκροτήματα αποτελούνται από ένα κύριο ηλεκτροκίνητο αντλητικό συγκρότημα, ένα εφεδρικό ηλεκτροκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αντλητικό συγκρότημα και μία βοηθητική πολυβάθμια, ηλεκτροκίνητη, κατακόρυφη αντλία (αντλία διαφυγών ή jockey). Εναλλακτικά μπορεί να επιλεγεί πυροσβεστικό συγκρότημα με δύο ηλεκτροκίνητες αντλίες και μία jockey αντλία. Τα συγκροτήματα που διαθέτουν πετρελαιοκινητήρα έχουν τη δυνατότητα να εκκινούν το σύστημα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ενώ η εκκίνηση του πετρελαιοκινητήρα γίνεται μέσω δυο ή τεσσάρων ξεχωριστών επαναφορτιζόμενων μπαταριών ανοιχτού τύπου νικελίου–καδμίου.
Η εκκίνηση των αντλιών γίνεται αυτόματα μέσω σήματος του ηλεκτρικού πίνακα από διπλό πιεζοστάτη, αλλά η διακοπή της λειτουργίας γίνεται πάντα χειροκίνητα για μέγιστη ασφάλεια. Η αντλία Jockey που χρησιμοποιείται για την αύξηση πίεσης εκκινείται πρώτη μέσω πιεζοστάτη σε περίπτωση πτώσης της πίεσης στο σύστημα και διασφαλίζει την πλήρωση του συστήματος με νερό και τη διατήρησή του υπό πίεση. Η WILO παρέχει επίσης όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα για τη λειτουργία του πυροσβεστικού συγκροτήματος, όπως ο σιγαστήρας του πετρελαιοκινητήρα, ο υδραυλικός εναλλάκτης θερμότητας για την ψύξη του πετρελαιοκινητήρα, δοχεία πλήρωσης στην περίπτωση αρνητικής αναρρόφησης κ.ά.  Ο κάθε κινητήρας του συγκροτήματος ελέγχεται από ξεχωριστό πίνακα αυτοματισμού, ο οποίος είναι σύμφωνος με το πρότυπο EN12845.
Εικόνα 3: Μόνιμο αντλητικό πυροσβεστικό συγκρότημα κατά EN 12845 | Πηγή: WILO Hellas
Ειδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα προϊόντος
Η σύνδεση της αντλίας με τον κινητήρα πραγματοποιείται μέσω ελαστικού συνδέσμου με αποστάτη (σύστημα back pull-out) με σκοπό να διευκολύνεται η προσβασιμότητα στα εσωτερικά εξαρτήματα της αντλίας και η συντήρηση του υδραυλικού τμήματος χωρίς να χρειάζεται η αποσυναρμολόγηση των σωληνώσεων.
Οι αντλίες κατασκευασμένες από υλικά υψηλής ποιότητας μειώνουν το κόστος συντήρησης και αυξάνουν την αξιοπιστία και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Η οριζόντια ηλεκτροκίνητη αντλία είναι κατασκευασμένη με ανοξείδωτη πτερωτή AISI316 ή ορειχάλκινη πτερωτή ή πτερωτή από χυτοσίδηρο, και μπρούτζινους δακτυλίους και η κατακόρυφη αντλία διαφυγών είναι ανοξείδωτη με ανοξείδωτες βαθμίδες και πτερωτές.
Αυτοματοποίηση και ευκολία χειρισμού
Η μονάδα ελέγχου υψηλής ποιότητας Smart Controller SCFire παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως την ιδιαίτερα εύκολη λειτουργία με οθόνη LC συμβόλων, την εύκολη πλοήγηση χάρη στην απλή διαμόρφωση του μενού και τον περιστρεφόμενο διακόπτη για τη γρήγορη ρύθμιση των παραμέτρων. Η αξιόπιστη «τεχνολογία κόκκινου πλήκτρου» της WILO προσφέρει απλό χειρισμό και άριστο έλεγχο. Ο κύριος άξονας του SC είναι η προγραμματιζόμενη μονάδα ελέγχου Soft PLC, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία της WILO. Η μονάδα ελέγχου και ρύθμισης έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των πρωτόκολλων BACnet και Modbus στα συστήματα διαχείρισης κτιρίου.
Υψηλό περιθώριο ασφαλείας
Οι κινητήρες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ισχύος που διευρύνεται συνεχώς, από 4,2 έως 250 kW για παροχή από 10 έως 750 m3/h. Οι υπολογισμοί των μηχανικών της WILO για τα αποθέματα ισχύος εξασφαλίζουν την αξιόπιστη λειτουργία ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι ηλεκτροκινητήρες ανταποκρίνονται στη βαθμίδα ενεργειακής κλάσης ΙΕ3, ενώ για κινητήρες ισχύος μεγαλύτερης από 75 kW ανταποκρίνονται στη βαθμίδα IE4, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ERP.
Εναλλακτικές διαμόρφωσης
Για ένα πλήρες πυροσβεστικό συγκρότημα, προσφέρονται οι παρακάτω εναλλακτικές, με αποτέλεσμα την απλή, οικονομική και προσαρμοσμένη διαμόρφωση του προϊόντος σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες που προκύπτουν από τις απαιτήσεις του σχεδίου πυροπροστασίας.
  1. Συνδυασμός δύο ξεχωριστών μοντέλων, το ένα με την κύρια ηλεκτροκίνητη αντλία και αντλία διαφυγών και το δεύτερο με εφεδρική πετρελαιοκίνητη ή εφεδρική ηλεκτροκίνητη αντλία,
  2. Συνδυασμός δύο ξεχωριστών μοντέλων, το ένα με την πετρελαιοκίνητη αντλία και αντλία διαφυγών και το δεύτερο με την κύρια ηλεκτροκίνητη αντλία,
  3. Compact μοντέλο με μία κύρια ηλεκτροκίνητη αντλία και μία εφεδρική ηλεκτροκίνητη ή πετρελαιοκίνητη αντλία.
Συνεχής αξιοπιστία
Οι αντλίες είναι τοποθετημένες σε οριζόντια πλάκα έδρασης σύμφωνα με το πρότυπο EN 733 για την ελαχιστοποίηση κραδασμών. Η πλάκα έδρασης είναι κατασκευασμένη από ηλεκτρογαλβανισμένο χάλυβα με στήριγμα ρυθμιζόμενου ύψους για το συλλέκτη. Η πλάκα έδρασης με αποσβεστήρες κραδασμών που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Wilo-SiFire EN ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς του πετρελαιοκινητήρα έως και 90 %, δηλαδή 40 % περισσότερο σε σύγκριση με τις συμβατικές πλάκες έδρασης. Η λειτουργία χωρίς κραδασμούς προστατεύει όλες τις συνδεδεμένες σωληνώσεις και μειώνει τη φθορά των εξαρτημάτων, αυξάνοντας την αξιοπιστία του συνολικού συστήματος και προστατεύοντας το ίδιο το κτίριο από ζημιές που προκαλούνται σε βάθος χρόνου.
Εικόνα 4: Εγκατάσταση αντλητικού πυροσβεστικού συγκροτήματος Wilo SiFire EN12845 | Πηγή: WILO Hellas
Η πρόταση της WILO για την πυρόσβεση σε ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, είναι μια ολοκληρωμένη λύση, σύμφωνη με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς πρόκειται για ένα compact πυροσβεστικό συγκρότημα που παρέχει αυτοματοποιημένη και αξιόπιστη παροχή νερού σε συστήματα καταιονισμού. Το συγκρότημα SiFire EN 12845 είναι κατάλληλο για χρήση και σε πολλά άλλα κτίρια όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Άρθρο της Δάφνης Κοντέλλη | Διπλ. Χημικού Μηχανικού | Εσωτερικού Μηχανικού Πωλήσεων | Τμήμα Υποστήριξης Πωλήσεων της εταιρείας WILO Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ