Η ΡΑΑΕΥ έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης για τη βελτίωση της επίλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού.
Στην εν λόγω εισήγηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. παρουσιάζεται η μεθοδολογία που ανέπτυξε ο Διαχειριστής βάσει της οποίας παρέχονται οι εξής δυνατότητες: (α) να παρουσιάζεται περίσσεια ενέργειας στα αποτελέσματα της ΔΕΠ και (β) να πραγματοποιείται αυτόματος περιορισμός των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης αν αυτό απαιτείται για την σύγκλιση του αλγορίθμου της ΔΕΠ.
Όπως αναφέρει σχετικά ο ΑΔΜΗΕ στην εισήγησή του:
Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ επηρεάζει σημαντικά τον ενεργειακό προγραμματισμό και τη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο που εκτελεί καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ. Ειδικότερα, όταν το φορτίο που πρέπει να καλυφθεί από τις Οντότητες Υπηρεσιών Εξισορρόπησης, δηλαδή το φορτίο που υπολείπεται μετά την αφαίρεση του ισοζυγίου διασυνδέσεων, της παραγωγής από μονάδες ΑΠΕ και των υποχρεωτικών εγχύσεων, είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ο αλγόριθμος της ΔΕΠ ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα σύγκλισης ή αδυναμία εύρεσης εφικτής λύσης η οποία να ικανοποιεί τις απαιτήσεις εφεδρειών που έχει ορίσει ο ΑΔΜΗΕ.
Τα προαναφερθέντα φαινόμενα συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα, καθώς η παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ αυξάνεται και έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στη ΔΕΠ όσο και στη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη ΔΕΠ παρατηρούνται επιπτώσεις όσον αφορά στον απαιτούμενο χρόνο επίλυσης και τη σύγκλιση της ΔΕΠ και στην τήρηση των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης, ενώ αναφορικά με τη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο ο ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να προβεί σε περιορισμό της έγχυσης των μονάδων ΑΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια και η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος.
Λόγω των ανωτέρω, ο ΑΔΜΗΕ ανέπτυξε μεθοδολογία βάσει της οποίας παρέχονται οι εξής δυνατότητες: (α) να παρουσιάζεται περίσσεια ενέργειας στα αποτελέσματα της ΔΕΠ και (β) να πραγματοποιείται αυτόματος περιορισμός των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης αν αυτό απαιτείται για την σύγκλιση του αλγορίθμου της ΔΕΠ. Με τις δυνατότητες αυτές, η περίσσεια ενέργειας θα λαμβάνεται υπόψη ήδη κατά τον ενεργειακό προγραμματισμό και έτσι θα δίνεται εκ των προτέρων πληροφόρηση για τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ είναι πιθανό να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της έγχυσης των μονάδων ΑΠΕ. Η σχετική μεθοδολογία παρουσιάζεται στη συνημμένη εισήγηση τροποποίησης του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης. Επίσης, για την διευκόλυνσή σας και την πλήρη κατανόηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, επισυνάπτεται σχετική πρόταση τροποποίησης της Τεχνικής Απόφασης ΔΕΠ.
Η ανάλυση του ΑΔΜΗΕ βασίστηκε στην εξέταση συνολικά 29 ημερών του Ιανουαρίου, του Μαρτίου και του Απριλίου του έτους 2023, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές ως ημέρες με δυσκολία επίλυσης της ΔΕΠ. Σε αρκετές από αυτές τις ημέρες απαιτήθηκε περιορισμός της έγχυσης από μονάδες ΑΠΕ, ενώ σε όλες απαιτήθηκε περιορισμός της αρχικής απαίτησης σε Ισχύ Εξισορρόπησης για την επίλυση της ΔΕΠ.
Για την διενέργεια των δοκιμών υποβλήθηκαν για αυτές τις εικονικές οντότητες:
α. προσφορές για καθοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης με τιμή προσφοράς χαμηλότερη κατά 200€/MWh από την ελάχιστη υποβληθείσα από τους Συμμετέχοντες τιμή προσφοράς για καθοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης και ποσότητα ίση με την Ζωνική Πρόβλεψη των μονάδων ΑΠΕ,
β. προσφορές για ανοδική και καθοδική Ισχύ Εξισορρόπησης, για το σύνολο των προϊόντων (χΕΑΣ, ΕΔΣ, αΕΑΣ) με τιμή προσφοράς υψηλότερη (50 €/MW για χΕΑΣ, 100 €/MW για ΕΔΣ, και 150 €/MW για αΕΑΣ) από την υψηλότερη υποβληθείσα από τους Συμμετέχοντες τιμή προσφοράς για Ισχύ Εξισορρόπησης και ποσότητα ίση με τη σχετική απαίτηση Ισχύος Εξισορρόπησης μειωμένη κατά μια ελάχιστη καθορισμένη ποσότητα Ισχύος Εξισορρόπησης.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της ανάλυσης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στη συνημμένη μελέτη, είναι τα ακόλουθα:
  1. Στο σύνολο των δοκιμών για το σενάριο 2 η μέση σύγκλιση του αλγορίθμου της ΔΕΠ είναι συστηματικά καλύτερη από τις δημοσιευμένες ΔΕΠ, κατά περίπου 30%. Ο χρόνος επίλυσης δεν παρουσιάζει αξιόλογη διαφοροποίηση.
  2. Στο σενάριο 2 η μέση απονεμημένη καθοδική Ισχύς Εξισορρόπησης ανά Περίοδο Κατανομής για τα τρία προϊόντα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, κατά 138% σε σχέση με τις δημοσιευμένες ΔΕΠ. Αντίθετα, η μέση απονεμημένη ανοδική Ισχύς Εξισορρόπησης ανά Περίοδο Κατανομής δεν παρουσιάζει αξιόλογη διαφοροποίηση (1%).
Στο σύνολο των δοκιμών για το σενάριο 2, προκύπτει ποσότητα περίσσειας ενέργειας κατά μέσο όσο ίση με 56,5MW. Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μέση περίσσεια ενέργειας ανά Περίοδο Κατανομής.
Ως εκ τούτου, προτείνεται η τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης δεδομένου ότι θα βελτιώσει τον προγραμματισμό στη ΔΕΠ και θα συμβάλει θετικά στη λειτουργία του Συστήματος σε πραγματικό χρόνο.
Συνημμένα αρχεία:
  1. Εισήγηση τροποποίησης του κανονιστικού πλαισίου για τη βελτίωση της επίλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού.
  2. Προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης για τη βελτίωση της επίλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (με επισήμανση αλλαγών).
  3. Προτεινόμενες τροποποιήσεις της Τεχνικής Απόφασης ΔΕΠ για τη βελτίωση της επίλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (καθαρή έκδοση).
  4. Προτεινόμενες τροποποιήσεις της Τεχνικής Απόφασης ΔΕΠ για τη βελτίωση της επίλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (με επισήμανση αλλαγών).
  5. Μελέτη επιπτώσεων της προτεινόμενης μεθοδολογίας για τη βελτίωση της επίλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού.