Περισσότερα από 170 έθνη συμφώνησαν να αναπτύξουν το πρώτο προσχέδιο μιας παγκόσμιας συνθήκης για την πλαστική ρύπανση, σε χερσαία και υδάτινα περιβάλλοντα, έως τον προσεχή Νοέμβριο, μετά τις διαπραγματεύσεις της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Εάν η διαδικασία κυλήσει ομαλά, το προσχέδιο θα επικυρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Αντιπροσωπείες χωρών, ΜΚΟ και εκπρόσωποι της βιομηχανίας συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι από τις 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών του ΟΗΕ με στόχο τη δημιουργία ενός νομικά δεσμευτικού συμφώνου για την ανάσχεση της έκρηξης των πλαστικών απορριμμάτων, η οποία προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2060, με περίπου τα μισά να καταλήγουν σε χωματερές και λιγότερο από το 1/5 να ανακυκλώνεται, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης του 2022.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής πολιτικής της RoyalSocietyofChemistry, DanKorbel, ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι εκπροσωπώντας τον οργανισμό κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη, χαρακτήρισε αυτή την πρόοδο «ορόσημο» και είπε ότι απαιτείται μια «αποφασιστική προσέγγιση» που να εξισορροπεί «τη μεγάλη φιλοδοξία που επιβάλλει η παγκόσμια χρήση πλαστικών με το τι είναι εφικτό από επιστημονική, τεχνοοικονομική και κοινωνική προοπτική». Όσον αφορά την εφαρμογή της παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά, προέτρεψε η λήψη αποφάσεων να βασίζεται σε «ισχυρά και προσβάσιμα στοιχεία» που επικεντρώνονται σε λύσεις.
«Η έκκλησή μου προς εσάς στην αρχή αυτής της συνόδου ήταν να κάνετε το Παρίσι να μετρήσει. Το πράξατε παρέχοντάς μας συλλογικά την εντολή για τη σύσταση ενός μηδενικού προσχεδίου», δήλωσε ο JyotiMathur–Filipp, εκτελεστικός γραμματέας της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (INC) για την πλαστική ρύπανση στην ολομέλεια.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Κίνα έφεραν αντιρρήσεις για την έγκριση της απόφασης της συνθήκης με πλειοψηφία και όχι με συναίνεση. Μια συναίνεση θα έδινε σε μία ή λίγες χώρες τη δυνατότητα να εμποδίσουν την υιοθέτησή της.
Ο MarianLedesma, ακτιβιστής της Greenpeace Φιλιππίνων, δήλωσε στο Reuters ότι εάν η διαδικασία INC επιτρέψει την υιοθέτηση με συναίνεση αντί της πλειοψηφίας, «θα μπλοκάρει πολλές σημαντικές διατάξεις».
Το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπροσωπήθηκε στην 2η Διάσκεψη της Διακυβερνητικής Διαπραγματευτικής Επιτροπής για τη ρύπανση από τα πλαστικά, από τον κ. Πέτρο Βαρελίδη.
Οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία για την πλαστική ρύπανση ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022 όταν η Περιβαλλοντική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα ορόσημο για τη θέσπιση της πρώτης διεθνούς συνθήκης στον κόσμο για την πλαστική ρύπανση στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Μετά τη συνεδρίαση στο Παρίσι που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου, η τρίτη σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης θα συγκληθεί τον Νοέμβριο, και πάλι στο Ναϊρόμπι.