Στην υλοποίηση έργων, ύψους 386,3 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση του εναέριου δικτύου, την υπογειοποίηση των καλωδίων αλλά και την αύξηση της δυναμικότητας των υποσταθμών προκειμένου να ενισχυθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και να συνδεθούν νέοι σταθμοί, προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, εγκρίθηκαν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έναντι 386,3 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι προϋπολογισμοί και οι πρώτες χρηματοδοτήσεις
Τα νέα έργα που εγκρίνονται να υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, οι προϋπολογισμοί και οι πρώτες χρηματοδοτήσεις που εγκρίνονται για να ξεκινήσουν είναι:
-
Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για σύνδεση νέων ΑΠΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 37,2 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται με το ποσό των 12 εκ. ευρώ.
-
Αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε δασικές περιοχές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 149,8 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται με το ποσό των 40 εκ. ευρώ.
-
Αναβαθμίσεις του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, (υπογειοποίηση και αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας) με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 199,3 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται με το ποσό των 60 εκ. ευρώ.
Η ταυτότητα και οι περιοχές των έργων
Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν και η ταυτότητα των νέων έργων του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρονται στην κοινή υπουργική απόφαση έχουν ως εξής:
Σύνδεση ΑΠΕ με το δίκτυο
Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για σύνδεση νέων ΑΠΕ. Το έργο αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων υποσταθμών του δικτύου κατά 725 MVA, για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση του δικτύου διανομής, η οποία επί του παρόντος εμποδίζει περαιτέρω επενδύσεις σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια του ΔΕΔΔΗΕ στους υποσταθμούς YT/MT ως εξής:
-
125 MVA στην Αττική,
-
150 MVA στην Κεντρική Ελλάδα,
-
150 MVA στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο και
-
300 MVA στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η υλοποίηση της επένδυσης περιλαμβάνει τις παρακάτω παρεμβάσεις σε Υποσταθμούς:
Ομάδα έργων 1:
-
Αντικατάσταση Μ/Σ στον Υ/Σ Φλώρινας (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Επαύξηση KYT Μελίτης (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Επαύξηση Υ/Σ Σκύδρας (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Επαύξηση Υ/Σ Σπερχειάδας (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Αντικατάσταση Μ/Σ στον Υ/Σ Πτολεμαΐδας II (Εορδαίας) (επαύξηση κατά 50MVA).
Ομάδα έργων 2:
-
Επαύξηση ΚΥΤ Τρικάλων (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Αντικατάσταση Μ/Σ στον Υ/Σ Μεγάρων (επαύξηση κατά 75MVA).
-
Επαύξηση Υ/Σ Μαγικού (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Αντικατάσταση Μ/Σ στον Υ/Σ Δομοκού (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Επαύξηση Υ/Σ Ιωάννινα Ι (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Επαύξηση ΚΥΤ Αράχθου (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Αντικατάσταση Μ/Σ στον Υ/Σ Πύλου (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Αντικατάσταση Μ/Σ στον Υ/Σ Οινοφύτων (επαύξηση κατά 50MVA).
-
Εγκατάσταση Μ/Σ στο ΚΥΤ Φιλίππων (επαύξηση κατά 50MVA).
Το σύνολο των υποέργων αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση υποσταθμών ΥΤ/ΜΤ αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο να διευκολυνθεί η αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 έτη.
Αναβάθμιση εναέριου δικτύου σε δασικές περιοχές
Αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε δασικές περιοχές. Το έργο αφορά στην αντικατάσταση γυμνών αγωγών εναερίου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με περιβεβλημένους αγωγούς ή συνεστραμμένα καλώδια, στην εγκατάσταση μονωτικών περιβλημάτων και στην υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται από δασικές περιοχές.
Το έργο θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία του δικτύου [δείκτες ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας: διάρκεια διακοπών ανά πελάτη (SAIDI) και συχνότητα διακοπών ανά πελάτη (SAIFI)] και θα προστατεύσει πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον (δάση, άγρια ζώα).
Το έργο διακρίνεται στις ακόλουθες επιμέρους κατηγορίες με εκτίμηση των χιλιομέτρων ανά κατηγορία:
-
Μετατοπίσεις εναέριου δικτύου ΜΤ (αποξήλωση και κατασκευή νέου): 746,4 km
-
Αποξήλωση εναέριου ΜΤ και κατασκευή ΣΚ ΜΤ: 254,8 km
-
Μετατοπίσεις εναέριου δικτύου ΧΤ (αποξήλωση και κατασκευή νέου με ΣΚ): 300,5 km
-
Αποξήλωση εναέριου ΜΤ και κατασκευή υπογείου ΜΤ: 782,8 km
Συνεπώς, το συνολικό μήκος δικτύου εκτιμάται σε 2.084,5 km. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 4,5 έτη.
Υπογειοποίηση και αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής
Αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Το έργο αφορά στην υπογειοποίηση και την αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και σε αστικά κέντρα, με προτεραιότητα σε περιοχές όπου η υποδομή είναι ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Το έργο θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα του δικτύου διανομής και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το έργο διακρίνεται στις ακόλουθες επιμέρους κατηγορίες με εκτίμηση των χιλιομέτρων ανά κατηγορία:
-
Αποξήλωση υφιστάμενου εναέριου δικτύου ΜΤ 20kV και κατασκευή υπογείου: 1.176,8 km
-
Αποξήλωση υφιστάμενου εναέριου δικτύου ΧΤ 380V και κατασκευή υπογείου: 668,4 km
Συνεπώς, το συνολικό μήκος δικτύου προς υπογειοποίηση / αναβάθμιση εκτιμάται στα 1.845,2 km. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 4,5 έτη.
Yποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ ως Φορέα Υλοποίησης
Η απόφαση προβλέπει ότι ο τελικός προϋπολογισμός των έργων, σε όρους Δημόσιας Δαπάνης, θα διαμορφωθεί από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών κατά την ολοκλήρωση των έργων, σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και καθορίζει τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ ως Φορέα Υλοποίησης των έργων ως εξής:
-
Ο Φορέας Υλοποίησης υποχρεούται να υποβάλλει στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τομέα Ενέργειας, τακτικές αναφορές, στις οποίες θα περιγράφονται αναλυτικά η πρόοδος υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του κάθε έργου.
-
Ο Φορέας Υλοποίησης υποχρεούται να τηρεί τους όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στις αποφάσεις ένταξης των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
-
Ο Φορέας Υλοποίησης υποχρεούται να τηρεί χωριστό λογαριασμό για κάθε έργο στον οποίο θα καταχωρούνται οι δαπάνες που συνδέονται με την υλοποίηση του έργου. Ο λογιστικός χειρισμός των χρηματοδοτήσεων από τον Φορέα Υλοποίησης πραγματοποιείται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στις σχετικές διατάξεις περί επιχορηγήσεων της φορολογικής νομοθεσίας, του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των γνωμοδοτήσεων του ΕΣΥΛ. Για την κατάρτιση των χωριστών λογαριασμών, ο Φορέας Υλοποίησης οφείλει να εφαρμόζει πάγιους κανόνες κατανομής του ενεργητικού και του παθητικού και των δαπανών και εσόδων, οι οποίοι υποβάλλονται στη ΡΑΕ προς έγκριση. Η ΡΑΕ ελέγχει τους χωριστούς λογαριασμούς που τηρεί ο Φορέας Υλοποίησης, καθώς και την ορθή εφαρμογή των κανόνων κατανομής, διατηρώντας, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της ελεύθερη πρόσβαση στους εν λόγω λογαριασμούς.
Η διαδικασία χρηματοδότησης
H υπουργική απόφαση καθορίζει τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή της χρηματοδότησης στον ΔΕΔΔΗΕ ως εξής:
-
Η χρηματοδότηση των έργων σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εγγραφή αυτών στο Π.Δ.Ε. θα γίνεται σύμφωνα με την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 7 της υπ’ αρ. 134453/23.12.2015 (Β’ 2857) κοινής υπουργικής απόφασης με μεταφορά των πιστώσεων στους έντοκους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα ανοιχθούν για το σκοπό αυτό -ένας λογαριασμός για κάθε έργο– από τον Φορέα Υλοποίησης ήτοι την εταιρεία «Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε)».
-
Η διαδικασία πληρωμής γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αρ. 134453/23.12.15 κοινή υπουργική απόφαση περί ρυθμίσεων πληρωμών των δαπανών Π.Δ.Ε., όπως αυτή ισχύει κάθε φορά. Το αίτημα για την καταβολή της κάθε πληρωμής γίνεται από τον Φορέα Υλοποίησης και συνοδεύεται από σύμφωνη γνώμη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υ.Π.ΕΝ., Τομέα Ενέργειας.
-
Ο Φορέας Υλοποίησης λαμβάνει πρώτη δόση, ως προκαταβολή, ίση με το 50% του συνολικού ποσού της επιχορήγησης. Η καταβολή του υπολειπόμενου ποσού της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο του φυσικού αντικειμένου του κάθε έργου.
-
Στους λογαριασμούς του Φορέα Υλοποίησης κατατίθενται, πέραν των ποσών χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ποσά που αποτελούν έσοδα κατά τη διάρκεια του κάθε έργου. Τα παραπάνω ποσά καλύπτουν μέρος της χρηματοδότησης από το Π.Δ.Ε. για την υλοποίηση της πράξης. Ο Φορέας Υλοποίησης ενημερώνει την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υ.Π.ΕΝ., Τομέα Ενέργειας σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του, μετά από σχετικό αίτημα αυτής.
-
Με την ολοκλήρωση της πράξης ο Φορέας Υλοποίησης υποχρεούται να επιστρέψει τα υπόλοιπα των λογαριασμών του στο λογαριασμό αδιαθέτων υπολοίπων παρελθόντων οικονομικών ετών που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθ’ όσον δε δύναται να τα διαθέσει για άλλο σκοπό πέραν αυτού για τον οποίο εγκρίθηκαν.
-
Στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση του κάθε έργου, το τμήμα του κόστους του έργου που προκύπτει μετά την αφαίρεση της χρηματοδότησης μέσω του Π.Δ.Ε., δύναται να ανακτηθεί από άλλες πηγές, ο Φορέας Υλοποίησης θα πρέπει να υποβάλλει στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υ.Π.ΕΝ., Τομέα Ενέργειας όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τις άλλες πηγές χρηματοδότησης του έργου.
-
Σε περίπτωση που από τον έλεγχο των στοιχείων προκύψει η υπερκάλυψη του συνολικού κόστους του κάθε έργου από όλες συνολικά τις πηγές χρηματοδότησης, ο Φορέας Υλοποίησης υποχρεούται να επιστρέψει το επιπλέον ποσό της χρηματοδότησης του Π.Δ.Ε. εντόκως, στο λογαριασμό αδιαθέτων υπολοίπων παρελθόντων οικονομικών ετών.