Τις δράσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τον σχεδιασμό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, κατά τις τοποθετήσεις του στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στην Πράγα.
Στην ευρωπαϊκή Σύνοδο συζητήθηκαν διεξοδικά τα παρακάτω θέματα:
  1. Παγκόσμιο πλαίσιο για την βιοποικιλότητα μετά το 2020.
  2. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
  3. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  4. Προετοιμασία ενόψει τηςCOP27 που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.
Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρας και στη νέα στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας με πρώτο χρονικό ορόσημο το 2030, για το οποίο έχει τεθεί στόχος να σταθεροποιηθούν οι τάσεις απώλειας, και ορίζοντα το 2050, με σκοπό την αποκατάσταση στα φυσικά οικοσυστήματα. «Η Ελλάδα, λόγω των μοναδικών γεωγραφικών και κλιματικών χαρακτηριστικών της, έχει εξαιρετική ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων. Έχουμε δεσμευτεί να προστατεύσουμε νομικά, τουλάχιστον, το 30% των χερσαίων και των θαλάσσιων περιοχών έως το 2030. Θεσμοθετήσαμε τα «Απάτητα Βουνά», μια πρωτοποριακή για την Ευρώπη μεταρρύθμιση, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι οι 1.000 Παρθένες Παραλίες, υλοποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, προχωρούμε στη χωροθέτηση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, διαβουλευόμαστε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, ενισχύουμε τη μετάβαση τόσο στην Πράσινη όσο και στη Γαλάζια Οικονομία», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Αμυράς παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τον πρόσφατα ψηφισμένο Κλιματικό Νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης, προωθεί τις πράσινες υποδομές και προτρέπει τη διαφύλαξη και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητά μας στο κλίμα.