Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσός που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούν στην ανέγερση 3 μεταλλικών κτιρίων, συνολικού εμβαδού 7.000 τ.μ., που θα στεγάσουν και θα προστατεύουν το σύνθετο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου εμπλουτισμού, ο οποίος για χρόνια παραμένει εκτεθειμένος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα συνεργεία έχουν ήδη «σηκώσει» το 70% των κτιρίων και ανεβάζουν ρυθμούς, με στόχο την ολοκλήρωσή τους στο τέλος του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι το έργο πραγματοποιείται με ίδιους πόρους της Ελληνικός Χρυσός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης που θα σημάνει και την οριστική επανεκκίνηση της κατασκευής του συνόλου της εμβληματικής αυτής επένδυσης, με την οποία η Ελλάδα θα διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες παραγωγούς χρυσού και χαλκού στην Ευρώπη.
Το μεταλλείο των Σκουριών θα αξιοποιήσει ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα που περιέχει μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων σε χαλκό και χρυσό, έχει τεράστια δυναμική για τη δημιουργία αξίας για όλους σε βάθος 20ετίας και αποτελεί ένα έργο με στιβαρό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και σημαντικές επιδόσεις που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Νέος σχεδιασμός με βιώσιμο πρόσημο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, το μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ψηφιακό, θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επίπεδου σε ζητήματα τεχνολογίας, έρευνας & εξόρυξης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.
Σε επίπεδο τεχνολογίας προβλέπεται ότι το μεταλλείο θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT – Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης), δημιουργώντας νέα επίπεδα ασφάλειας, αλλά και βέλτιστης παραγωγικότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της Ασφάλειας της λειτουργίας του μεταλλείου με την εφαρμογή των διεθνών προτύπων ασφάλειας και υγείας της Eldorado Gold. Οι Σκουριές θα αποτελούν ένα από τα πλέον σύγχρονα μεταλλεία διεθνώς και εκτός από πρότυπο απόδοσης στόχος είναι να καταστεί και πρότυπο ασφαλούς λειτουργίας.
Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός του μεταλλείου, όπως αποτυπώθηκε στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος και μειώνει το συνολικό αποτύπωμα του έργου μέσα από επενδύσεις και καινοτόμο σχεδιασμό που περιλαμβάνει:
-
Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου με την εφαρμογή της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης, της πλέον σύγχρονης και ασφαλούς μεθόδου στον μεταλλευτικό κλάδο για τη διαχείριση και αποθήκευση μεταλλευτικών καταλοίπων, που μειώνει τους αρχικά προβλεπόμενους χώρους απόθεσης από δύο σε έναν.
-
Ανακύκλωση των μεταλλευτικών καταλοίπων και επαναχρησιμοποίησή τους για την πλήρωση του ορύγματος και των στοών με σύγχρονες μεθόδους (λιθογόμωση πάστας) βασισμένες στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
-
Αποκατάσταση του τοπίου ταυτόχρονα με την εξόρυξη για ταχύτερη επαναφορά του τοπίου στη φυσική του κατάσταση ώστε κατά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής περιόδου να παραδοθεί ο χώρος προς χρήση από την τοπική κοινωνία.
-
Νέο, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων – επένδυση ύψους περί τα 130 εκατ. ευρώ – που εξασφαλίζει τη μέγιστη προστασία και αποδοτική αξιοποίηση των υδάτων, ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα νερά της περιοχής με προτεραιότητα στην απρόσκοπτη υδροδότηση των γύρω περιοχών.