Μια νέα Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που υπογράφηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στις 10 Μαΐου 2022 έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς προστασίας της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) της Γυάρου. Η νέα αυτή ΥΑ έρχεται μετά από 2,5 περίπου χρόνια από την αρχική ΥΑ (Ιούλιος 2019) με στόχο να καλύψει μια σειρά από κενά και ελλείψεις που δημιουργούσαν προβλήματα στην έμπρακτη προστασία και διαχείριση της περιοχής.
Συγκεκριμένα, οι δύο βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα ΥΑ είναι ότι:
-
επεκτείνει την προστασία της περιοχής για έναν επιπλέον χρόνο έως και τον Ιούλιο 2023, μέχρι να εκδοθεί το προβλεπόμενο και ήδη καθυστερημένο Προεδρικό Διάταγμα που θα κατοχυρώσει πλήρως και σε βάθος χρόνου την προστασία της περιοχής. Η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων τόσο για την προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου, αλλά και για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας έχει καθυστερήσει σημαντικά, παρά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, θέτοντας σε κίνδυνο την πλήρη και αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας.
-
για πρώτη φορά επιτρέπει στην πράξη τη διενέργεια εποχιακής παράκτιας επαγγελματικής αλιείας μικρής κλίμακας για 5 μήνες το χρόνο (Ιούνιος-Οκτώβριος), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην αλιευτική κοινότητα των Βόρειων Κυκλάδων, να αποκομίσει άμεσα οφέλη από την προστασία της περιοχής, υιοθετώντας βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση, οι αλιείς για να αλιεύσουν στη ΘΠΠ της Γυάρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα εργαλεία και να τηρούν τους όρους που διέπουν τις επιμέρους ζώνες της ΘΠΠ, όπως προβλέπονται στην ΥΑ, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη και στους σημαντικούς θαλάσσιους οικότοπους (λειβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνα) που έχουν καταγραφεί γύρω από το νησί, και κατ’ επέκταση στα ιχθυαποθέματα. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί πως η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας, καθώς και της μέσης αλιείας (με γρι γρι ή/και τράτες) παραμένει ως έχει.