Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της επιχείρησης, οι οποίες σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν επενδύσεις οργανικής ανάπτυξης αλλά και εξαγορές.
Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η έμφαση από πλευράς ΔΕΗ δίνεται σε εξαγορές στο εξωτερικό, προκειμένου η επιχείρηση να επιτύχει το διαχρονικό ζητούμενο της διεθνοποίησης της παρουσίας της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της αναζήτησης πιθανών επενδυτικών ευκαιριών στο εξωτερικό, έχει εξετάσει πάνω από 20 πρότζεκτ σε αγορές των Βαλκανίων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντοπίσει κάποιο έργο που να πληροί τις προδιαγραφές που αναζητεί η εταιρεία. Ποιο είναι το προφίλ των έργων που αναζητεί η ΔΕΗ προς εξαγορά στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας;
Καταρχάς αναζητούνται κατά κύριο λόγο έργα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και όχι έργα που έχουν ήδη κατασκευαστεί καθώς στόχος της ΔΕΗ είναι να επιτύχει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων που θα επενδύσει.
Δεύτερον αναζητούνται έργα στις δύο πιο ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή αιολικά και φωτοβολταϊκά. Τρίτον στο στόχαστρο  της ΔΕΗ βρίσκονται έργα μεσαίου ή μεγαλύτερου μεγέθους (φωτοβολταϊκά άνω των 10 – 20 MW  και αιολικά των άνω των 30 – 40 MW).
Τέταρτον η ΔΕΗ αναζητεί project τα οποία έχουν διασφαλισμένο IRR σε διψήφιο ποσοστό, δηλαδή έργα με διασφαλισμένα ικανοποιητικά έσοδα.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι πρώτες συμφωνίες της ΔΕΗ στο εξωτερικό αναμένεται να κλειδώσουν στις αρχές του 2022, το αργότερο μέχρι τον επόμενο Μάϊο. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ μέσω της αύξησης κεφαλαίου έχει αποκτήσει κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 1,3 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr