Ο κλάδος του εμπορίου FMCG έχει μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία. Καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς συνεχίζουν να αλλάζουν, το ίδιο πρέπει και η εφοδιαστική αλυσίδα. Στην πραγματικότητα, το σημερινό εργοστάσιο, οι σημερινές αποθήκες και χώροι διακίνησης είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους πριν από είκοσι χρόνια, με μεταφορείς υψηλής ταχύτητας, βραχίονες και άλλες τεχνολογίες αυτοματισμού που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη χειρωνακτική εργασία.
Οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ανάγκες διακίνησης πρέπει να συνεχίσουν να καινοτομούν για να ανταγωνιστούν καλύτερα με τα συνεργατικά ρομπότ της GIZELIS Robotics.
Να γιατί:
Ικανότητα προσαρμογής
Ήταν το 2011 όταν το Harvard Business Review ανακοίνωσε ότι η προσαρμοστικότητα ήταν το νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τώρα, με τη συνεχή πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα να διατηρήσει την παραγωγή υψηλή και χαμηλό κόστος, ενώ οι απαιτήσεις καταναλωτών και αγοράς κυμαίνονται, η προσαρμοστικότητα δεν είναι πλέον πλεονέκτημα, αλλά αναγκαιότητα επιβίωσης.
Εφαρμόζοντας την τελευταία τεχνολογία αυτοματισμού με αυτόνομα συνεργατικά ρομπότ (AMR), οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τη δαπανηρή και χρονοβόρα μη αυτόματη μεταφορά, υποστηρίζοντας μια λιτή προσέγγιση και αυξάνοντας την προσαρμοστικότητα.
Σε αντίθεση με τα AGVS, όλα τα AMR χρησιμοποιούν έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό από αισθητήρες, κάμερες και δεδομένα για να προσδιορίσουν αυτόνομα την πιο αποτελεσματική διαδρομή και να ξεφύγουν από εμπόδια.
Βελτιστοποίηση κόστους
Η πίεση για διατήρηση του κόστους χαμηλά με ταυτόχρονα υψηλή ποιότητα δεν οδηγεί πουθενά. Συνδυάστε τα προηγούμενα με τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, την αβεβαιότητα παγκόσμιων γεγονότων όπως του covid-19 και τα κενά στις εργασιακές δεξιότητες και ο κλάδος του εμπορίου FMCG βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση.
Ωστόσο, τα AMR μπορεί να βοηθήσουν αντικαθιστώντας μη αποδοτικές και μη αυτόματες διαδικασίες με αποτελεσματική, αυτόνομη διαδικασία παραγωγής.

Αυτό όχι μόνο μειώνει τα σημεία συμφόρησης της παραγωγής και τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από ανθρώπινο σφάλμα, αλλά βοηθά επίσης στο πρόβλημα ελλείψεων εργαζομένων, επιτρέποντας στους εξειδικευμένους εργαζόμενους να ολοκληρώσουν πολύπλοκες εργασίες με προστιθέμενη αξία αντί για μη αυτόματη μεταφορά.
Η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος με τα AMR σημαίνει ότι το κόστος μπορεί επίσης να εξοικονομηθεί μειώνοντας τις χαμένες εργάσιμες ημέρες ή και πρόστιμα λόγω τραυματισμών στο χώρο εργασίας.
“Συνδυάζοντας την ανθρώπινη ικανότητα με τη ρομποτική αξιοπιστία και την αυτονομία, οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίου FMCG μπορούν σήμερα να καινοτομήσουν και βιώσουν επιχειρηματική ανάπτυξη στο πλαίσιο του Industry 4.0”.
Αυξημένος χρόνος λειτουργίας
Σε αντίθεση με τα AGV, τα AMR βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ενσωματωμένους αισθητήρες και κάμερες για να λειτουργήσουν – και όχι καλώδια ή μαγνητική ταινία. Η επανατοποθέτηση του εργοστασιακού δαπέδου δεν απαιτείται, συνεπώς, περιορίζει τον χρόνο διακοπής λειτουργίας που μπορεί να συμβεί κατά την εφαρμογή άλλης τεχνολογίας.
Τα AMR έχουν επίσης μια διαισθητική διεπαφή, διευκολύνοντας την εγκατάσταση και χρήση των ρομπότ, με αποτέλεσμα μια πολύ γρήγορη εφαρμογή.
Τα συνεργατικά ρομπότ της GIZELIS Robotics προσφέρουν εξοικονόμηση χρόνου και με άλλους τρόπους. Πρώτον, ένας στόλος αυτόνομων ρομπότ μπορεί να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, εξασφαλίζοντας σταθερή ροή υλικού/προϊόντων.
Αντί να σταματήσουν μπροστά σε ένα εμπόδιο – όπως κάνει ένα AGV – υπολογίζουν εναλλακτικές διαδρομές χωρίς να αποσπούν τη ροή εργασίας. Επιπλέον, μπορούν να αλλάξουν πορεία για να εκτελέσουν νέες εργασίες με σχετική ευκολία, αυξάνοντας τον χρόνο λειτουργίας.
Βιομηχανική & επιχειρηματική επιτυχία
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, είναι κατανοητό ότι τα τελευταία ευρήματα του κλάδου δείχνουν ότι έως το 2021, το 58% των εταιρειών του κλάδου εμπορίου FMCG θα χρησιμοποιήσουν συνεργατικά ρομπότ για τη βελτιστοποίηση εσωτερικών εφοδιασμών. Μέχρι το 2024, αυτός ο αριθμός υπολογίζεται να φτάσει το 79%.