Το ΤΑΙΠΕΔ, ανάρτησε, χθες Τρίτη 5 Μαΐου 2020, την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάθεση, σε εξειδικευμένο σύμβουλο, της εκπόνησης και σύνταξης μελέτης Κόστους – Οφέλους (Cost Benefit Analysis), αναφορικά με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS). Το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητας του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση.
Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km² βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.
Η Υπόγεια Αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελληνικής Αγοράς και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των Προμηθευτών Φυσικού Αερίου.
Η εν λόγω υποδομή θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του (εξισορρόπηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος (Annual Volume throughput) εκτιμάται σε 360 εκατ. nm² ή σε 720 εκατ. nm³ για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα.
Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm³/d.
Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της Υπόγειας Αποθήκης με Φυσικό Αέριο, εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm³/d. Επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου Νοτίου Καβάλας στο Θρακικό Πέλαγος είναι σε χρήση από την Energean Oil & Gas S.A.
Σημειώνεται ότι το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI). Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πλάνο Ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ και στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθεί η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για τη χρήση, ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευσή του περιουσιακού στοιχείου ως εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο είναι η PricewaterhouseCoopers Business Solutions και Νομικός Σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Ρόκα.