Προκειμένου να επιβραδυνθεί η διάδοση του κορωνοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται από το σπίτι εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100.000 εργαζομένων της Siemens.
Η Siemens και άλλες 16 παγκόσμιες εταιρείες-μέλη της πρωτοβουλίας του Χάρτη Εμπιστοσύνης (Charter of Trust / CoT) έχουν καταρτίσει οκτώ οδηγίες για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι με το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που έχουν στο γραφείο.
Οι συστάσεις τους έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στο να αποφευχθούν οι επιθέσεις χάκερ και να επιτρέψουν στις εταιρείες να διατηρήσουν την ομαλή ροή των δραστηριοτήτων τους. Αυτές οι οδηγίες κυμαίνονται από την απενεργοποίηση των ελεγχόμενων από τη φωνή συσκευών και την κάλυψη των webcams ως τη μη-ανάμειξη προσωπικής και επαγγελματικής χρήσης των συσκευών.
Όλες οι συστάσεις έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Χάρτη Εμπιστοσύνης: bit.ly/39BB8Gv
«Ειδικά σε περιόδους κρίσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερη ευθύνη», δήλωσε ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και CEO της Siemens AG. «Η ανταπόκριση σε αυτό το επίπεδο ευθύνης συνεπάγεται επίσης την παροχή υποστήριξης σε άλλους, την από κοινού ανάπτυξη λύσεων και την ανταλλαγή γνώσεων προς όφελος όλων – όπως κάνουν εδώ και δύο χρόνια οι εταίροι του Χάρτη Εμπιστοσύνης».
Ο Covid-19 δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την υγεία, αλλά και απειλή για τον κυβερνοχώρο για πολλές επιχειρήσεις. Για να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης, μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού εργάζεται μέσω τηλεργασίας.
Οι εργαζόμενοι καλούνται να ανταλλάξουν όλο και περισσότερο ευαίσθητα δεδομένα από το σπίτι προκειμένου να μην σταματήσουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μόνο στη Siemens, ένας μέσος όρος 130.000 υπαλλήλων σε όλο τον κόσμο συνδέεται με το intranet της εταιρείας από το σπίτι από τα μέσα Μαρτίου – σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από το συνηθισμένο.
Οι υποδομές ΙΤ στο σπίτι, ωστόσο, είναι συνήθως λιγότερο ασφαλείς από ό,τι στο γραφείο – μια ευπάθεια που οι χάκερ εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο. Επιπλέον, οι χάκερ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για παράδειγμα, για να επωφεληθούν από την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την κρίση του Covid-19. Αυτή η κατάσταση καθιστά τον ρόλο των εργαζομένων ως φύλακες της κυβερνοασφάλειας ακόμα πιο σημαντικό.
Οι οκτώ συστάσεις των συνεργατών του Χάρτη Εμπιστοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στο να αποτραπούν οι επιθέσεις χάκερ:
-
Πάρτε στο σπίτι μόνο τις συσκευές και τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα.
-
Προστατέψτε το οικιακό σας δίκτυο και επικοινωνήστε μέσα από ασφαλείς συνδέσεις.
-
Φροντίστε να έχετε τις πιο αναβαθμισμένες εκδόσεις του λογισμικού που χρησιμοποιείτε.
-
Απενεργοποιήστε τις ελεγχόμενες από τη φωνή συσκευές που χρησιμοποιείτε στην τηλεργασία και καλύψτε την κάμερα του υπολογιστή σας, όταν δεν την χρησιμοποιείτε.
-
Μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες συσκευές για προσωπικούς και επαγγελματικούς σκοπούς.
-
Προσδιορίστε εκ των προτέρων όλους τους συμμετέχοντες στις online συναντήσεις.
-
Μετά το πέρας των εργασιών σας, αποσυνδεθείτε και αποθηκεύστε τις συσκευές σας με ασφάλεια.
-
Να είστε ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί απέναντι σε ύποπτα e-mails ή συνημμένα έγγραφα, ειδικά αν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα.
Για να είναι σε θέση μεγάλος αριθμός υπαλλήλων να συνδεθεί στο δίκτυο της Siemens από το σπίτι με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια, οι ειδικοί ΙΤ της Siemens ανέλαβαν δράση όταν ξεκίνησε η κρίση του Covid-19 στα μέσα Μαρτίου. Μέσα σε μόλις 24 ώρες, δημιούργησαν σταθερή πρόσβαση στο intranet για περίπου 140.000 υπαλλήλους και έτσι παρείχαν κυβερνοασφάλεια σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που είναι διαθέσιμα στο γραφείο.
Περισσότερες πληροφορίες για το Χάρτη Εμπιστοσύνης και περισσότερη κυβερνοασφάλεια θα βρείτε: www.charteroftrust.com