Την απόφαση για την «έγκριση σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού, από τη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.», με σκοπό την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού στα γεωθερμικά πεδία Λέσβου, Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων”, υπέγραψε πρόσφατα, ο Γενικός Διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Δρ. Πέτρος Τζεφέρης.
Τι αναφέρει η απόφαση:
Α. “Εγκρίνουμε τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία «Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγής από Γεωθερμία» και το διακριτικό τίτλο (δ.τ.): «Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.», με σκοπό την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού στα γεωθερμικά πεδία Λέσβου, Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων, όπως ο σκοπός αυτός περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του επισυναπτόμενου στην με αριθ. πρωτ. 586/04.02.2020 επιστολή της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. σχεδίου καταστατικού (υπ’ αριθμ. 17 ως άνω σχετική).
Β. Ιδρυτής και μοναδική μέτοχος της ανωτέρω εταιρείας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και τον δ.τ. «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.». Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού εταίρου στο πεδίο της ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία, ο επιλεγείς εταίρος θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας «Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.».
Γ. Η παρούσα έγκριση, η οποία χορηγείται σύμφωνα με τους όρους των συμβολαιογραφικών πράξεων με αριθ. 7152/12.04.2011 (για τη νήσο Λέσβο), 7201/30.05.2011 (για το νησιωτικό σύμπλεγμα «Μήλος – Κίμωλος – Πολύαιγος»), 7200/30.05.2011 (για τη νήσο Νίσυρο) και 7392/23.12.2011 (για τη χερσόνησο των Μεθάνων), όπως οι σχετικοί όροι περιγράφονται στις υπ΄ αριθ. 10, 11, 12 και 14 παραγράφους του προοιμίου της παρούσας, δεν συνεπάγεται τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, που έχουν εκμισθωθεί στη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.»
Δ. Με την παρούσα έγκριση δεν δημιουργούνται δικαιώματα, τα οποία δεν προκύπτουν από τις συμβολαιογραφικές πράξεις μίσθωσης και τις αντίστοιχες εγκριτικές υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στις υπ΄ αριθ. 6-14 παραγράφους του προοιμίου της παρούσας. Ομοίως δεν τροποποιούνται ή καταργούνται δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως αυτά έχουν συνομολογηθεί κατά τα ανωτέρω.
Ε. Η παρούσα έγκριση δεν υποκαθιστά τυχόν άδειες ή εγκρίσεις που είναι απαραίτητες για την εκμετάλλευση υποπροϊόντων ή παραπροϊόντων, εφόσον υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στις συμβολαιογραφικές πράξεις μίσθωσης. Επίσης δεν καλύπτει τυχόν νομικά ελαττώματα στο καταστατικό της υπό σύσταση εταιρείας.
ΣΤ. Η μισθώτρια των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στα γεωθερμικά πεδία Λέσβου, Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» υποχρεούται στην τήρηση των όρων και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις προαναφερθείσες συμβάσεις μίσθωσης.
Ζ. Εντός ενός (1) μηνός από την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης της εταιρείας «Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Α.Ε.», η μισθώτρια οφείλει να υποβάλει στην υπηρεσία επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού αυτής καθώς και της σχετικής Ανακοίνωσης από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.Μ.Η)”.