Ορατός φαντάζει ο στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για δυναμικότητα 2.000 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) υποστήριξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος της εταιρείας και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.
«Σήμερα η ΤΕΝΕΡΓ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη διεθνώς ελληνική εταιρεία. Πριν μερικά χρόνια βάλαμε το ορόσημο των 1000MW και ήδη το ξεπεράσαμε. Τώρα έχουμε βάλει το νέο ορόσημο των 2GW και στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Περιστέρης.
Σε αυτά περιλαμβάνονται νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καθώς και η εξαγορά αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ ισχύος 200 MW, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 17 μήνες.
Στις ΗΠΑ η εταιρεία λειτουργεί τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 493 MW, ενώ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο, το Gopher Creek ισχύος 158 MW που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο.
Στην Ελλάδα κατασκευάζονται νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ενώ μέσω του νέου συστήματος των διαγωνισμών εξασφαλίστηκαν επιπλέον έργα ισχύος άνω των 100 MW.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανέλαβε πως στο θέμα της αντλησοταμίευσης η χώρα μας παραμένει στάσιμη ενός πραγματοποιούνται κοσμογονικές αλλαγές διεθνώς με επίκεντρο την Καλιφόρνια, την Αυστραλία, την Κίνα, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία όπου πρόσφατα εγκρίθηκε επένδυση άνω του 1,5 δις. ευρώ.
Όπως είπε, «την Ελλάδα δυστυχώς παρά τις προσπάθειές δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσει η σύνταμη ενός ρυθμιστικού πλαισίου παρόλο που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και όλοι παραδέχονται πως είναι απαραίτητο». Πρόσθεσε πως «το θέμα της αποθήκευσης αφορά όλη την Ελλάδα ώστε να μεγαλώσει η διείσδυση των ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς προσφέρει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξίας, κάτι που δεν συμβαίνει με τις μπαταρίες όπου η εγχώρια προστιθέμενη αξία είναι μηδέν».
Παράλληλα ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών. Όπως είπε «οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού σταμάτησαν αναιτιολόγητα. Πλέον οι τεχνολογίες των πλωτών ανεμογεννητριών καθιστούν εφικτή την εκμετάλλευση σε μεγάλα βάθη, η περιοχή του Αιγαίου μπορεί άνετα να γίνει η μπαταρία του νότου, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου» τόνισε ο κ. Περιστέρης.