Απευθείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και όχι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αναμένεται να τεθεί, σύμφωνα και με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λεγόμενη «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης, που θα συνδέσει ηλεκτρικά την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της Αττικής και η οποία γνωστοποιήθηκε ήδη αρμοδίως.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καλογερή, έχει να κάνει με τη σπουδαιότητα του έργου, το οποίο απασχολεί όχι μόνο τις ελληνικές αρχές αλλά και τις ευρωπαϊκές.
Να σημειωθεί ότι στον τίτλο της μελέτης, το έργο αναφέρεται ως τμήμα του έργου PCI Euroasia Interconnection, που υποδηλώνει ότι η ελληνική πλευρά δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η κατασκευή του αγωγού δεν μπορεί να κατασκευαστεί ως εθνικό έργο, αλλά ως έργο συνεργασίας με την Κομισιόν.
Μπορεί όμως το έργο να υποδηλώνεται ότι θα κατασκευαστεί ως τμήμα του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ωστόσο οι σχετικές συζητήσεις κυρίως με την πλευρά της Κομισιόν δεν έχουν ολοκληρωθεί, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς, σύμφωνα και με τις προειδοποιήσεις πρέπει να έχει κατασκευαστεί το αργότερο ως το 2022 για να μην μείνει η Κρήτη χωρίς…ρεύμα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απέστειλε δεσμευτική επιστολή προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, στην οποία και του ζητά να απαντήσει ως το τέλος Φεβρουαρίου για το αν τελικά η Κομισιόν προτίθεται το έργο να κατασκευαστεί εντασσόμενο στο PCI.
Ο υπουργός τονίζει ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει το έργο της μεγάλης διασύνδεσης ακόμα και χωρίς συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την υλοποίηση του έργου ως PCI, αρκεί να διατηρήσει ο ΑΔΜΗΕ τον έλεγχο του 51% στην οντότητα που θα το φέρει εις πέρας.
Ο κ. Σταθάκης προσθέτει ότι η διατήρηση του χαρακτηρισμού του PCI θα ωφελούσε την Ελλάδα και την Κύπρο με πολλούς τρόπους, αλλά θα πρέπει να συμμορφωθεί η πλευρά της Euroasia και να δεχτεί την «Αριάδνη» που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ ως μοναδικό φορέα υλοποίησης, πράγμα που έχει διορία να πράξει ως τις 28 Φεβρουαρίου.
Στα πλαίσια αυτά, ο Έλληνας υπουργός καλεί τον επίτροπο να πράξει τα δέοντα και να γίνει κοινή επεξεργασία των βημάτων υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα αποσύρει τη στήριξή της στο έργο ως PCI.