Μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, καλείται η Μυτιληναίος να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά στο διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ, μια διαδικασία που ήδη κατά το ήμισυ έχει αποτύχει, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία έγκυρη προσφορά για την εταιρεία της Μεγαλόπολης.
Υπό την έννοια αυτή η πίεση που ασκείται στη ΔΕΗ καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, αφού ενδεχόμενο πλήρες ναυάγιο στο διαγωνισμό, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς έχει ήδη διαφανεί η πρόθεση της Ε.Ε. να ανοίξει άμεσα θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών, με απρόβλεπτες για τη ΔΕΗ συνέπειες.
Στον αντίποδα, ο πωλητής πιθανόν να κληθεί να συμβιβάσει τα θέλω του ως προς το τίμημα, με τη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς και των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει για τη ρυπογόνο λιγνιτική παραγωγή και οδήγησαν στο να μην καταθέσουν προσφορά ή έγκυρη προσφορά οι 4 από τους 5 συμμετέχοντες.
Επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση ως προς το ύψος της προσφοράς της Μυτιληναίος για τη Μελίτη δεν υπάρχει παρά μόνο από πηγές που δεν πρόσκεινται στη ΔΕΗ ή τη Μυτιληναίος. Το ίδιο ισχύει και για τον αποτιμητή που έχει οριστεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού και ο οποίος κλήθηκε να προσδιορίσει το εύλογο εύρος του τιμήματος για τα πωλούμενα πάγια.
Μια έμμεση εικόνα, είχε δώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης κατά την κοπή της πίτας της επιχείρησης στις αρχές της εβδομάδας, καλώντας τους επενδυτές να προσφέρουν τίμημα που να οδηγεί σε απόσβεση της επένδυσης σε διάστημα 10 έως 12 ετών.
Θρίλερ
Ο χθεσινός διαγωνισμός πάντως εξελίχθηκε αναπάντεχα, καθώς όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι δεν θα κατατεθεί καμία προσφορά. Παρά τις πιέσεις αλλά και την προφανή ανάγκη της ΔΕΗ και της κυβέρνησης το εγχείρημα της λιγνιτικής αποεπένδυσης να στεφθεί από επιτυχία, όλες οι πληροφορίες ήθελαν τους επενδυτές να απέχουν, καθώς δεν είχαν εκπληρωθεί οι όροι που είχαν θέσει για να καταστούν οι πωλούμενες μονάδες βιώσιμες.
Εκείνο που συνέβη ήταν πράγματι τα δύο από τα τρία σχήματα (Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και όμιλος Κοπελούζου – China Energy) να μην προσέλθουν με προσφορά στο πλαίσιο του προτεινόμενου συμφώνου πώλησης (SPA) από τη ΔΕΗ.
Μόνον το σχήμα υπό την τσέχικη εταιρεία επέλεξε να καταθέσει μια ενδεικτική πρόταση υπό εναλλακτικό SPA, που περιλάμβανε μηχανισμό επιμερισμού ζημιών και άλλες αιρέσεις που συνιστούσε «μη προσφορά».
Αυτό άλλωστε τόνισε και με επίσημη ανακοίνωσή της η ίδια η κοινοπραξία, ότι δηλαδή δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά παρά μόνο μια εναλλακτική πρόταση με όρους που καθιστούν την επένδυση βιώσιμη. Στον αντίποδα, η Μυτιληναίος κατέθεσε προσφορά χωρίς αιρέσεις, μόνο για το ένα εργοστάσιο, της Μελίτης.
Πάντως, τα πράγματα περιέπλεξε χθες το απόγευμα διαρροή της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία «ζητήθηκε βελτίωση των προσφορών», ωστόσο λίγη ώρα αργότερα πηγές της επιχείρησης επιβεβαίωναν ότι η HSBC (σύμβουλος του διαγωνισμού) έστειλε mail μόνο στη Μυτιληναίος ζητώντας βελτίωση της προσφοράς της.
Δίλημμα
Πλέον το ζητούμενο μέχρι αύριο το μεσημέρι είναι να διαπιστωθεί εάν ο διαγωνισμός μπορεί να ολοκληρωθεί τουλάχιστον στο σκέλος της πώλησης της Μελίτης. Μια τέτοια εξέλιξη πιθανόν να άμβλυνε τις πιέσεις που ασκούνται από τις Βρυξέλλες στη ΔΕΗ, να δημιουργούσε συνθήκες για βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της επιχείρησης καθώς και για διορθωτικές παρεμβάσεις στα δομικά μέτρα ανοίγματος της αγοράς που βρίσκονται σε ισχύ (δημοπρασίες ΝΟΜΕ).
Και βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το τίμημα που προσφέρεται βρίσκεται εντός των εύλογων ορίων και εάν η ολοκλήρωση της συναλλαγής δημιουργεί αξία και οφέλη για τον πωλητή, δηλαδή τη ΔΕΗ.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί στο σύνολό του άγονος και θα ξεκινήσει η προσπάθεια από πλευράς ΔΕΗ να επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο αυτό είναι ένα από τα σενάρια που προωθεί η ΔΕΗ, αφού η τελική απόφαση για την επόμενη ημέρα θα ληφθεί από την Κομισιόν και αφού προηγουμένως αποτιμηθούν οι αιτίες του ναυαγίου, καταρτιστεί η έκθεση του trustee του διαγωνισμού και συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα.