Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες εξετάζουν την αμμωνία ως καθαρή πηγή ενέργειας που δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, η αμμωνία πρέπει να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία καύσης και να παράγει μόνο άζωτο και νερό.
Η αμμωνία χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για τη βενζίνη και το ελαφρύ πετρέλαιο στην παραγωγή θερμικής ενέργειας και σε βιομηχανικούς κλιβάνους. Ωστόσο, η καύση της είναι δύσκολη και ως παραπροϊόν παράγονται επιβλαβή οξείδια του αζώτου. Τώρα, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει με επιτυχία ένα νέο καταλύτη που καίει την αμμωνία σε χαμηλή θερμοκρασία.
Οι επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού για την Προηγμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Κουμαμότο της Ιαπωνίας χρησιμοποίησαν την «μέθοδο καταλυτικής καύσης» για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν νέοι καταλύτες οξειδίου του χαλκού που καίνε αποτελεσματικότερα την αμμωνία και επίσης καταστέλλουν την παραγωγή οξειδίων του αζώτου. Αυτός ο νέος καταλύτης είναι μια κρυσταλλική δομή τύπου μουλίτη που φέρει οξείδιο του χαλκού (CuOx). Όταν χρησιμοποιείται για καύση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παράγει επιλεκτικά άζωτο και επίσης δεν αλλάζει τη δομή του, ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες.
«Ο καταλύτης μας φαίνεται να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την καταπολέμηση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι δεν εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα, και θα βελτιώσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κοινωνία μας», δήλωσε ο καθηγητής Σαντόσι Χινοκούμα, επικεφαλής της έρευνας.
Δεδομένου ότι τα συστατικά του καταλύτη είναι εύκολα διαθέσιμα και το οξείδιο του χαλκού μπορεί να παραχθεί με ευρέως διαδεδομένες βιομηχανικές μεθόδους, το κόστος παραγωγής αυτού του νέου καταλύτη είναι πολύ χαμηλό. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: www.naftemporiki.gr