Νέου τύπου φωτοβολταϊκά φτιαγμένα από οργανικά ηλεκτρονικά και από ελληνικά χέρια παρουσίασε στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης εταιρεία που είναι συνδεδεμένη με το Εργαστήριο Νανοτεχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος είναι θετικά και ήδη προετοιμάζεται η προώθηση της εφαρμογής στο επόμενο στάδιο.

Ο Χρήστος Ζήσης, γεωπόνος που ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του στις Νανοεπιστήμες και τις Νανοτεχνολογίες του ΑΠΘ, μας εξηγεί γιατί το εγχείρημα είναι πρωτοποριακό.

«Τα οργανικά φωτοβολταϊκά – μας είπε – είναι ελαφριά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να είναι εύκαμπτα, χαρακτηριστικό που δίνει τη δυνατότητα στις συσκευές OPVs να προσκολληθούν σε οποιοδήποτε επιφάνεια, παίρνοντας οποιοδήποτε σχήμα».

«Έτσι μπορούν πολύ εύκολα να τοποθετηθούν και να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε υλικό κάλυψης θερμοκηπίου, κάτι το οποίο είναι αδύνατο για τα συμβατικά φωτοβολταϊκά εξαιτίας του βάρους αλλά και της ακαμψίας τους».

«Ακόμη, τα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι ημιδιαφανή, δηλαδή ένα ποσοστό της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας τα διαπερνά, επιτρέποντας στα φυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό του θερμοκηπίου να αναπτύσσονται, καθώς δέχονται φως που είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή τους».

Νανο-αγροτικές εφαρμογές στην Ελλάδα

Οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε κάλυμμα θερμοκηπίου. Η ενέργεια που παράγεται μπορεί να αξιοποιηθεί τροφοδοτώντας τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό της θερμοκηπιακής μονάδας.

Ειδικότερα, η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει το σύστημα ψύξης/θέρμανσης, το σύστημα εξαερισμού ή ακόμα και τους αισθητήρες που καταγράφουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, συμβάλλοντας στην αυτοματοποίηση της μονάδας.

Επιπλέον, η Νανοτεχνολογία μπορεί να βοηθήσει με τα οργανικά ηλεκτρονικά στην έξυπνη συσκευασία των τροφίμων και άλλων καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και γενικότερα στη βελτίωση και την αύξηση της παραγωγής πληθώρας αγροτικών προϊόντων.

«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην έρευνα σχετικά με τα οργανικά φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι δυνατό πλέον να παραχθούν από ελληνικούς φορείς σε μεγάλη κλίμακα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ελληνική εταιρεία Organic Electronics Technologies (ΟΕΤ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία παράγει οργανικά φωτοβολταϊκά σε μεγάλη κλίμακα.

Οι συσκευές αυτές, τα οργανικά φωτοβολταϊκά, μπορούν να προσαρμοστούν και να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ενώ παρουσιάζει ενδιαφέρον η τοποθέτησή τους σε θερμοκήπια. Η βασική λειτουργία των οργανικών φωτοβολταϊκών είναι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία» εξηγεί ο Βασίλης Μάτσκος από την εταιρεία ΟΕΤ.

ΟΕΤ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η εταιρεία Organic Electronic Technologies, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια, συνεργάζεται στενά με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διάχυσης της καινοτομίας που παράγεται στη Θεσσαλονίκη (Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών, OET) και όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, «σε πολλούς τομείς μοιράζονται κοινή τεχνολογία και υποδομές για την επίτευξη των στόχων των ερευνητικών έργων. Το εργαστήριο του Πανεπιστημίου υποστηρίζει την έρευνα και την καινοτομία και η ΟΕΤ ως εταιρεία (ξεκίνησε ως start up) φέρνει στη διεθνή αγορά νέες ιδέες και νέα προϊόντα». Η ΟΕΤ παράγει οργανικά φωτοβολταϊκά και διαθέτει υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες στον συγκεκριμένο τομέα σε βιομηχανίες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο.


Γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου – Πηγή: www.efsyn.gr