«Φρένο» στο οκταήμερο ανοδικό ράλι του πετρελαίου

«Φρένο» στο οκταήμερο ανοδικό ράλι βάζει η τιμή του πετρελαίου, η οποία υποχωρεί από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Οι ανοδικές δυνάμεις, ως απόρροια της μείωσης της αμερικανικής παραγωγής, φαίνεται πως εξαντλούνται σταδιακά, οδηγώντας το πετρέλαιο σε αρνητικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (13.44), τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,34% στα 46,91 δολάρια/βαρέλι και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν πτώση κατά 0,40% στα 49,48 δολάρια/βαρέλι.
Το προηγούμενο διάστημα, τα σωρευτικά κέρδη του πετρελαίου διαμορφώθηκαν σχεδόν στο +12%, χάρη στον περιορισμό της αμερικανικής παραγωγής, η οποία το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
«Διαπιστώνεται μία ανάκαμψη στην αγορά του πετρελαίου, καθώς η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, η επιβράδυνση της αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων και η εποχική ανάκαμψη της ζήτησης, παρέχουν ώθηση στην τιμή του αργού» εξηγεί, αναλυτικά, η BMI Research.
Από την πλευρά της, κάνοντας ειδική μνεία στις ΗΠΑ, η ANZ επισημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής αποτελεί «μία μικρή αλλά σημαντική μετατόπιση στη δυναμική της αγοράς», καθώς «αφαιρεί ένας μέρος της πίεσης από τις χώρες του ΟΠΕΚ».
Παρά το πρόσφατο ράλι, ωστόσο, οι πετρελαϊκές τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάιο, καθώς η παραγωγή σε Λιβύη και Νιγηρία κινείται σε θετικό έδαφος, γεγονός το οποίο υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσει τα παγκόσμια επίπεδα των αποθεμάτων.