Καυτός θα είναι όπως όλα δείχνουν ο φετινός Αύγουστος για τα ενεργειακά, αφού εντός του μήνα αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου η ΡΑΕΚ αναμένεται να ανακοινώσει εντός Αυγούστου τις τελικές της αποφάσεις.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται απόφαση από την ΡΑΕΚ, στη βάση των νέων στοιχείων που κατέθεσε ενώπιον της Αρχής, ο ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως ο φορέας υλοποίησης παρουσίασε τα νέα στοιχεία πριν από μερικές ημέρες και ενώ αρχικά η ΡΑΕΚ επρόκειτο να λάβει τις αποφάσεις της στις 9 Αυγούστου, υπήρξε αναβολή καθώς προέκυψαν ερωτήματα επί των νέων στοιχείων. «Εντός της εβδομάδας αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν», πρόσθεσε ο Υπουργός Ενέργειας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η ΡΑΕΚ να διαφοροποίησει την προηγούμενη αρνητική της τοποθέτηση
Δεν αποκλείεται το να εγκαταλειφθεί το έργο
Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού ήδη έγιναν έρευνες βυθού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο, υπέδειξε πως εάν καταδειχθεί ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκαταλειφθεί. Εξήγησε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξεύρει άλλον Φορέα Υλοποίησης του έργου. 
«Εάν ο ΑΔΜΗΕ καταλήξει πως δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτά τα οικονομικά δεδομένα και με βάση τη ρύθμιση που προκύπτει από την ΡΑΕΚ και την ΡΑΑΕΥ Ελλάδος, τότε μπορεί να πει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο για το λόγο ότι δυσκολεύεται να εξεύρει επενδυτές», σημείωσε. 
Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ακόμη, πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και για το λόγο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της υλοποίησής του.