Τρεις τουλάχιστον διεκδικητές κινητοποιεί ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας, για την οποία η α΄ φάση του διαγωνισμού έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.
Στους υποψήφιους επενδυτές συγκαταλέγονται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΔΕΣΦΑ που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου με κύριους μετόχους τις Snam, Fluxys, Enagás και DAMCO (όμιλος Κοπελούζου) και η Energean, η οποία έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της Καβάλας.
Πρόκειται για τρεις εταιρείες που δεν έχουν κρύψει το μεγάλο ενδιαφέρον τους για το ενεργειακό asset, το οποίο αποκτά ένα στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή στον τομέα της αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Εnergean φαίνεται από καιρό να εξετάζουν μια πιθανή συνεργασία για κοινή κάθοδο στο διαγωνισμό. Μάλιστα στο υπό διαμόρφωση κοινό σχήμα είχε συμφωνηθεί να συμμετέχει αρχικά και η γαλλική Engie, η οποία ωστόσο αποφάσισε να μην κατέβει στο διαγωνισμό. Αρμόδιες πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξει και τέταρτος ενδιαφερόμενος.
Ο σχετικός διαγωνισμός είχε προγραμματιστεί για τις 31 Αυγούστου, μετατέθηκε για τις 30 Σεπτέμβριου και κατόπιν αιτήματος των υποψηφίων προσδιορίστηκε νέο χρονοδιάγραμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις 19 Οκτωβρίου. 
Η Υπόγεια Αποθήκη αποτελεί ένα εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Νότια Καβάλα που θα μετατραπεί σε υπόγεια αποθήκη.
Το τελευταίο διάστημα έχει ξυπνήσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο συνδέεται και με τα άλλα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που δρομολογούνται στη ευρύτερη περιοχή.
Το έργο αποκτά συμπληρωματικό χαρακτήρα στις υποδομές LNG (Ρεβυθούσα, FSRU Αλεξανδρούπολης) αλλά και στους αγωγούς αερίου (TAP, IGB, EASTMED) και για αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις εισαγωγές και την χρήση υποδομών LNG, υπηρετώντας το στόχο για την μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο.
Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου υπολογίζεται ότι είναι ικανή να αποθηκεύσει έως 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, με την συνολική επένδυση του έργου να προσδιορίζεται στα 300 εκατ. ευρώ.
Το έργο έχει συμπεριληφθεί στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο για να εξασφαλιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση, θα χρειαστεί ο διαγωνισμός να τρέξει με γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να προλάβει να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τα τέλη του έτους.

Γράφει η Μαριάννα Τζάννε – Πηγή: newmoney.gr