Ο πάροχος επιθεώρησης και πιστοποίησης Bureau Veritas (BV), χορήγησε κατ’ αρχήν έγκριση (AIP) στην ολλανδική νεοφυή επιχείρηση SolarDuck για την υπεράκτια πλωτή ηλιακή λύση «King Eider».
Το AIP είναι ένα πλαίσιο που χρησιμοποιείται από την BV για την απόδειξη της σκοπιμότητας έργων νέας τεχνολογίας που δεν καλύπτονται από παραδοσιακούς κανόνες ταξινόμησης. Χρησιμοποιείται για την επίδειξη τεχνικής σκοπιμότητας στους εταίρους και τους ρυθμιστικούς φορείς του έργου, όπως αναφέρει το «pv magazine».
«Είναι η πρώτη φορά που χορηγείται τέτοια έγκριση σε υπεράκτια πλωτή ηλιακή τεχνολογία, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής για αυτή τη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας», ανέφερε η SolarDuck σε δήλωσή της.
Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα 64 kW αναπτύχθηκε σε παράκτια ύδατα του Waal, του ποταμού κοντά στο IJzendoorn, ένα χωριό στην επαρχία Gelderland. Σύμφωνα με την εταιρεία, το project κρατά τους ηλιακούς συλλέκτες τρία μέτρα πάνω από το νερό, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνθήκες των παράκτιων υδάτων της θάλασσας και τους ανέμους τυφώνων, ενώ είναι ιδανικό για τοποθεσίες σε εκβολές και φυσικά λιμάνια.
«Το Bureau Veritas είναι ένα μεγάλο όνομα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και γνωστό για την πιστοποίηση των θαλάσσιων δομών. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους στην πιστοποίηση της τεχνολογίας μας και τον καθορισμό προτύπων για την υπεράκτια πλωτή ηλιακή βιομηχανία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SolarDuck, Koen Burgers.
Οι βασικές πλωτές πλατφόρμες της εταιρείας είναι τριγωνικές κατασκευές διαστάσεων 16x16x16m. Μοιάζουν με αιολικές υπεράκτιες πλωτές πλατφόρμες ή πλωτές πλατφόρμες πετρελαίου. Μπορούν να συνδεθούν ευέλικτα μεταξύ τους για να σχηματίσουν μεγάλα σύνολα.
«Η ιδέα βασίζεται στην υπεράκτια κληρονομιά μας», δήλωσε ο Burgers στο pv magazine. «Η εταιρεία μας είναι ένα spinoff από το τμήμα έρευνας του Ομίλου Damen Shipyards στην Ολλανδία, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρακτικές του κλάδου για να σχεδιάσει μια αξιόπιστη λύση που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το σκληρό θαλάσσιο περιβάλλον».

Πηγή: newmoney.gr