«Τέλος» λέμε για ορισμένα πλαστικά μίας χρήσης, τόνισε ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς η χώρα μας, ήταν από τις πρώτες στην ΕΕ -μετά από εκτενέστατη διαβούλευση- που προχώρησε στην ψήφιση του σχετικού νόμου, που εναρμονίζει την νομοθεσία μας με βάση την Ευρωπαική οδηγία.
Ειδικότερα, από 3 Ιουλίου 2021 καταργούνται 10 είδη πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης στην επικράτεια:
-
πλαστικά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, ξυλάκια φαγητού),
-
πλαστικά πιάτα
-
πλαστικά καλαμάκια,
-
πλαστικούς αναδευτήρες ποτών,
-
πλαστικές μπατονέτες,
-
πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών,
-
περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ) καθώς και τα καπάκια και τα καλύμματά τους, κυπελλάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ) καθώς και τα καπάκια και καλύμματά τους.
-
όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (όπως σακούλες και περιέκτες τροφίμων από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη).
Άμεσα ισχύει η απαγόρευση παραγωγής και πώλησης για όλους, με μεταβατική περίοδο στις επιχειρήσεις λιανικής μέχρι να εξαντλήσουν το στοκ που διαθέτουν.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει επιβολή προστίμων για όσους δεν συμμορφώνονται, ενώ όσοι φέρνουν δικό τους σκεύος θα δικαιούνται ειδικής έκπτωσης στο προϊόν. Άμεσα ισχύει επίσης η υποχρέωση διάθεσης δωρεάν πόσιμου νερού από κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, μέσω των ΟΤΑ.
Επίσης εισάγονται νέες απαιτήσεις σήμανσης για:
-
τα πλαστικά ποτήρια,
-
τα υγρά μαντηλάκια,
-
τα είδη προσωπικής υγιεινής και
-
τα καπνικά προϊόντα
-
θα ενημερώνει ότι το προϊόν περιέχει πλαστική ύλη, ότι μπορεί να βλάψει το περιβάλλον εάν απορριφθεί ανεξέλεγκτα και ποιες είναι οι επιλογές διάθεσης που πρέπει να αποφεύγονται.