Η σύμβαση της εγκατάστασης δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, σε οικόπεδα στο Ασπρόχωμα, υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και της αναδόχου εταιρείας, η οποία θα υλοποιήσει το έργο.
Πρόκειται για φωτοβολταϊκούς σταθμούς (προϋπολογισμού 1.736.000 ευρώ), οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε ανεξάρτητα αγροτεμάχια 17 και 19 στρεμμάτων, που βρίσκονται στις θέσεις «Ξερολαγκάδα» και «Μουτελάκη» εκτός Σχεδίου Τ.Κ. Ασπροχώματος του δήμου Καλαμάτας.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Στόχος είναι η σύνδεση των Σταθμών με το ηλεκτρικό δίκτυο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. με σκοπό την εξοικονόμηση στα έξοδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μηχανισμού Virtual Net-Metering.
Ο ένας ΦΒ σταθμός θα συμψηφίζει εικονικά την εγκατάσταση του Βιολογικού καθαρισμού και ο δεύτερος θα συμψηφίζει επιλεγμένες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις ύδρευσης, που βρίσκονται σε διαφορά σημεία του δήμου Καλαμάτας.
Δήλωση Βασιλόπουλου
Σε δήλωσή του, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Ένα ακόμα σημαντικό έργο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας μπαίνει στο δρόμο της υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο των δύο μεγάλων Φωτοβολταϊκών Σταθμών, που σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και πλέον συμβασιοποιήθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή του. Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα μειώσει σημαντικά το κόστος ενέργειας που σήμερα δαπανά η ΔΕΥΑΚ, καλύπτοντας τόσο τον Βιολογικό Καθαρισμό όσο και άλλες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις ύδρευσης του Δήμου μας. Δείχνει δε την κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής, καθώς είναι σύμφωνο με τον σχεδιασμό μας και τα όσα υπηρετούν τους στόχους του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης μας».