Υπεγράφη, χθες, στο Ζάππειο η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, από τις κυβερνήσεις των τριών χωρών.
Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου αντίστοιχα και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών Κωστής Χατζηδάκης, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργος Λακκοτρύπης.
Αμέσως μετά την υπογραφή ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παίρνει πρώτος το λόγο, μιλώντας για την κρίσιμη σημασία της εξέλιξης αυτής για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Κ. Μητσοτάκης: Αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου
Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή.
Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας.
Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ
Τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός, συζήτησαν νωρίτερα, εξάλλου, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.