Επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα χρειαστεί ο πλανήτης το επόμενο διάστημα για να καλύψει τα μεγάλα κενά που άφησε πίσω της η προσήλωση στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία οδήγησε σε αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα και σε συρρίκνωση της παραγωγής.
Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε από την παγκόσμια έκθεση CERA Week πριν λίγες εβδομάδες στο Xιούστον, ο Φατίχ Μπιρόλ Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, λέγοντας ότι οι επενδύσεις αυτές είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη και προβλήματα τροφοδοσίας.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον επιστροφής στις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων επιδιώκει και η Ελλάδα να αξιοποιήσει τους εθνικούς ενεργειακούς της πόρους και να διεκδικήσει την ενεργειακή της αυτονομία.
Ήδη υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον δύο διεθνών κολοσσών, το οποίο στόχος είναι να προχωρήσει με αυξημένο βηματισμό στην επόμενη φάση του σχεδιασμού για τις εξορύξεις με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ να αναφέρουν ότι η χώρα μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές. Η κρατική εταιρεία έρευνας υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων έδωσε τις προηγούμενες  μέρες νέα παράταση ενός έτους στην Exxon Mobil για τις έρευνες δυτικά της Κρήτης ενώ χθες το ΥΠΕΝ υπέγραψε την υπουργική απόφαση για την αποδοχή του ενδιαφέροντος της Chevron που υποβλήθηκε για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης 1 και Νότια της Κρήτης 2.
Να σημειωθεί ότι η Chevron έχει επενδύσει άνω από 5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει όλα τα δεδομένα (γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα) που είναι σε περιοχές που δεν έχουν αδειοδοτηθεί και δεν έχουν περιορισμούς εμπορικού χαρακτήρα. Τα δεδομένα αυτά γίνονται προσβάσιμα για κάποιον που θέλει να τα αγοράσει και να τα μελετήσει, κάτι που έπραξε η αμερικανική εταιρεία για να πάρει την απόφαση να επενδύσει στην χώρα μας.
Στην πραγματικότητα η χώρα μας εκμεταλλεύεται την διεθνή τάση που έφερε η επανεκλογή Τραμπ στο τιμόνι του Λευκού Οίκου που θέλει την αναβίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι το ενδιαφέρον της εστιάζεται στο φυσικό αέριο ωστόσο δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια ούτε σε πετρέλαιο εφόσον προκύψουν ενδιαφέροντα κοιτάσματα κατά την διάρκεια των ερευνών όπως λένε αρμόδιες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα. «Είναι δύσκολο να πούμε ότι το πετρέλαιο το έχουμε ξεχάσει.
Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εστιάζουμε στο φυσικό αέριο γιατί οι επενδύσεις αυτές έχουν ένα βάθος χρόνου» λένε αρμόδιες πηγές. Και προσθέτουν ότι αυτό σχετίζεται και με τις ποσότητες. «Θα ήταν δύσκολο να πεις στους επενδυτές που έχουν δαπανήσει τεράστια κεφάλαια για έρευνες ότι δεν μπορούν να πάρουν τις επενδύσεις τους πίσω. Είναι κάτι που δεν θεωρούμε πολύ πιθανόν χωρίς όμως να κλείνουμε την πόρτα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει περεταίρω επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για την Ελλάδα είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν άλλη μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ασιατική Petronas από την Μαλαισία, η οποία μάλιστα είχε περάσει τη χώρα από όλους τους τεχνικούς ελέγχους για να προχωρήσει, κάτι που τελικά ανέτρεψε η αλλαγή της στρατηγικής της.
Σήμερα στελέχη της αγοράς, επιβεβαιώνουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ορυκτά καύσιμα και φέρνουν σαν παράδειγμα την Blackrock, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να επενδύσει στον κλάδο.
Με την αποδοχή του ενδιαφέροντος της Chevron, το επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να προσδιορίσει τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού που με βάση όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο θα μείνει ανοικτή για 90 ημέρες ώστε να μπορεί να  προσελκύσει και άλλο επενδυτικό ενδιαφέρον εφόσον υπάρξει.

Γράφει η Μαριάννα Τζάννε – Πηγή: newmoney.gr