Μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι οι ποσότητες των επικίνδυνων αποβλήτων στα πρώην βυρσοδεψεία, όπου πριν από είκοσι μήνες ξεκίνησαν εργασίες εξυγίανσης και αποκατάστασης του υπεδάφους και του υπόγειου νερού, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, k. Κώστας Γιουτίκας στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ως τα τέλη του 2022 απομακρύνθηκαν 497 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων (ποσοστό 52% της προβλεφθείσας ποσότητας που ήταν 952 τόνοι).
Ωστόσο, από την τελική καταμέτρηση που έχει γίνει, διαπιστώθηκε ότι πρέπει να απομακρυνθούν 1.130 τόνοι αποβλήτων, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μια διαφορά διακοσίων περίπου τόνων, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.
Ο κ. Γιουτίκας διευκρίνισε ότι υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στο έργο καθώς πριν από εννέα μήνες, λόγω του φαινομένου της άμπωτης, τα νερά τραβήχτηκαν και αποκαλύφθηκε ένας σκουπιδότοπος στον πυθμένα της θάλασσας. Για τον λόγο αυτό, ο ανάδοχος του έργου απομάκρυνε 50 τόνους ελαστικών που οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εργασιών, βρέθηκαν κομμάτια από αμίαντο, γεγονός που άλλαξε το χαρακτηρισμό των υλικών από μη επικίνδυνα σε επικίνδυνα και αύξησε το βάρος των επικίνδυνων υλικών προς απομάκρυνση.
Παράλληλα σημειώθηκαν καταρρεύσεις κτιρίων μέσα στα παλιά βυρσοδεψεία, ενώ πιθανολογείται ότι ασυνείδητοι εναπόθεσαν στην περιοχή και άλλες ποσότητες αποβλήτων.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος εισηγήθηκαν και η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της εταιρείας που υλοποιεί το έργο. Στη συνέχεια, το θέμα θα τεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και εφόσον εκείνο εγκρίνει τις σχετικές διαδικασίες, θα μπορεί η διαχειριστική αρχή να δώσει το «πράσινο φως» για τη δυνατότητα διασφάλισης επιπλέον πιστώσεων.
Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ότι η επέκταση του οικονομικού αντικειμένου του έργου δεν υπερβαίνει το 10% της αρχικής σύμβασης.
Ακόμη γνωστοποίησε ότι έχουν δενδροφυτευτεί πυκνά και περιφράσσονται οι περιοχές που έχουν αποκατασταθεί από τον Γαλλικό ποταμό ως το Καλοχώρι ώστε να μην μπορούν να μπαίνουν διάφοροι σε αυτές και να πετούν απόβλητα.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι η εξυγίανση της περιοχής των πρώην βυρσοδεψείων είναι έργο που περιλαμβάνεται στις 18 προτάσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Med (Interreg).
«Είναι το πρώτο και βασικό έργο προκειμένου να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα. Αυτά τα 6 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου πρέπει να καθαριστούν, ώστε μετά να συνδεθούν με βιώσιμο τρόπο με τον υπόλοιπο αστικό ιστό είτε με ποδηλατόδρομους, είτε με πεζόδρομους είτε ακόμη και με τη θαλάσσια συγκοινωνία», είπε.
Επιπλέον υλοποιούνται παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση και η συντήρηση του παράκτιου αναχώματος, η μελέτη για τη δημιουργία και άλλων περιβαλλοντικών διαδρομών κ.ά.
«Όλα αυτά ανήκουν στο γενικότερο σχέδιο για το παραλιακό δυτικό μέτωπο που είναι μόνο ένα κομμάτι από το μεγάλο και εμβληματικό έργο της Περιφέρειας για ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Π. Γιούλτση