Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πτωτικά κινήθηκε, για 3η συνεχόμενη εβδομάδα, η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 11 Μαρτίου και 17 Μαρτίου ανήλθε στα €58,80/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 3,27% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €81,11/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, φτάνοντας τα €68,48/MWh.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η νέα πτώση της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται στην αργία της Καθαράς Δευτέρας, η οποία «τράβηξε» το μέσο όρο της εβδομάδας προς τα κάτω, καθώς ήταν μια ημέρα με ιδιαίτερα χαμηλό φορτίο που συνδυάστηκε με υψηλή ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, οι ΑΠΕ αύξησαν το μερίδιό τους (23%) στο μίγμα καυσίμου της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς έφτασαν σε εβδομαδιαίο επίπεδο τις 221 GWh (+53 GWh, σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν), ενώ οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν το 24% της εβδομαδιαίας ζήτησης με 234 GWh.