Το Τόγκο εγκαινίασε νέο ενεργειακό σύστημα με έμφαση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση του Τόγκο ξεκίνησε την Τετάρτη (27 Ιουνίου 2018) μια νέα ενεργειακή πολιτική που αποσκοπεί στην παροχή καθολικής πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια στη μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής μέχρι το 2030.
Η νέα στρατηγική για την ενέργεια της χώρας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα ξεδιπλωθεί σε τρεις φάσεις σε 12 χρόνια και θα κοστίσει 1 τρισεκατομμύριο CFA Φράγκα Δυτικής Αφρικής (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων το ήμισυ θα προέρχεται από ιδιωτικές επενδύσεις.
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί, σε συνάντηση του προέδρου του Τόγκο Φάουερ Γνάσινγκμπε και του αντιπροέδρου της Αφρικανικής Τράπεζας African Development Bank (AfDB) Αμάντου Χόττ.
Παράλληλα με την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 1.000 κοινότητες, το πρόγραμμα θα προβεί σε σημαντική οικονομική επένδυση θα επικεντρώνεται στην ηλιακή ενέργεια, όπου θα πωλούνται εξειδικευμένος εξοπλισμός και εξαρτήματα σε απομακρυσμένα νοικοκυριά και θα κατασκευάσει 60 μίνι ηλιακά πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η Tiem Bolidja.
«Οι Γαλλικές εταιρείες όπως η Engie, η EDF και η Sunna Design σκοπεύουν να διεισδύσουν ενεργά σε αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο και έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για επερχόμενες προσφορές», δήλωσε η Bolidja.
Η Greenlight Planet, μια εταιρεία που πωλεί ηλιακά κιτ παγκοσμίως, έχει ήδη κερδίσει έναν διαγωνισμό για τη διανομή 300.000 μονάδων τα επόμενα τρία χρόνια.
Παρά το μικρό μέγεθος του Τόγκο – ο πληθυσμός του είναι μόλις 7,5 εκατομμύρια – και αρκετές τοπικές επιχειρήσεις δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας.
«Αναμφισβήτητα αυτή είναι μια σχετικά μικρή αγορά, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα σπουδαίο σχέδιο», δήλωσε ο Patrick Muriuki, εκ μέρους της Greenlight Planet όπου είναι διευθυντής ανάπτυξης για την ήπειρο της Αφρικής.
«Αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά για εμάς, επειδή το Τόγκο έχει την διάθεση να προχωρήσει εμπράκτως και γρήγορα στην υιοθέτηση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εν αντιθέσει με κάποιες άλλες χώρες που επενδύουν με πολύ αργά βήματα σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κυβέρνηση του Τόγκο έχει μειώσει κατά 30% τα τιμολόγια για τα ηλιακά κιτ και επιπλέον έχει εφαρμόσει ένα καταπληκτικό σύστημα για τα δεδομένα της χώρας. όπου η μεταφορά αυτού του εξοπλισμού θα γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την τροπική να φτάσει έγκαιρα στα χέρια των πελατών», πρόσθεσε ο Μουρούκι.
Η έναρξη του ενεργειακού σχεδίου έρχεται καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Τόγκο και της αντιπολίτευσης για πολλοστή φορά σε έντονο ύφος και με έντονες διαμάχες, επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε πως η χώρα τα τελευταία έτη μαστίζεται από πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές.

* Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε:

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας πρέπει να παραδειγματιστούν από τις χώρες του τρίτου κόσμου, όπως το Τόγκο αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Πηγή: texnologia.net