Το πρώτο μέλος του ΟΠΕΚ «έσπασε» τη συμφωνία

Το Εκουαδόρ κατέφερε σοβαρό πλήγμα στην ενότητα του ΟΠΕΚ, όταν ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου αυτό το μήνα διότι χρειάζεται τα χρήματα.
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ εδώ και χρόνια «έκλεβε» στις συμφωνίες που έκλεινε, ιδιαίτερα όταν οι τιμές δεν κατάφερναν να ανακάμψουν έπειτα από κάποια μείωση παραγωγής.
Ωστόσο το Εκουαδόρ έκανε τη σπάνια κίνηση να επιβεβαιώσει δημοσίως ότι θα αυξήσει την παραγωγή, καθιστώντας αδύνατο για το καρτέλ να αποκρύψει την «ανταρσία».
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για χαμηλότερη παραγωγή κατά 26.000 βαρέλια την ημέρα, σε 522.000, όπως συμφωνήθηκε πέρυσι με τον ΟΠΕΚ, τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου Carlos Perez σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά τη Δευτέρα.
«Υπάρχει ανάγκη κεφαλαίων για τα δημοσιονομικά ταμεία κι έτσι πήραμε την απόφαση να αυξήσουμε σταδιακά την παραγωγή», εξήγησε ο υπουργός. «Το τι κάνει ή τι δεν κάνει το Εκουαδόρ δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή του ΟΠΕΚ», σχολίασε.
Πράγματι, η έξοδος του Εκουαδόρ από τη συμφωνία είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη εν προκειμένω, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Ωστόσο, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στον ΟΠΕΚ, ανοίγοντας το δρόμο ώστε άλλα μέλη, ίσως αρκετά μεγαλύτεροι παραγωγοί, να κάνουν το ίδιο.
«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Εκουαδόρ δεν θα έχει σημασία για τις παγκόσμιες ισορροπίες, αλλά δείχνει τις δυσκολίες των μελών του ΟΠΕΚ δεδομένου ότι οι μειώσεις δεν κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές», επεσήμανε η Amrita Sen, ανώτατη αναλύτρια πετρελαίου στην Energy Aspects στο Λονδίνο. Η ανακοίνωσή μπορεί να «εντείνει πάλι τους φόβους για κατάρρευση της συμφωνίας», εξήγησε.
Το Εκουαδόρ δεν είναι το μοναδικό μέλος του ΟΠΕΚ που δυσκολεύεται να τονώσει τα οικονομικά του, με άλλους, όπως για παράδειγμα η Αλγερία, επίσης να βασίζονται σε υπερβολικό βαθμό στα αποθέματα πετροδολαρίων που «έχτισε» η άνοδος τιμών κατά την περίοδο 2000-2008, για να κλείσουν τεράστιες «δημοσιονομικές τρύπες».
Παράλληλα πολλά πετρελαιοπαραγωγά κράτη χρειάζονται τιμές σημαντικά υψηλότερες από τις τωρινές για να μπορέσουν να εξισορροπήσουν τα βιβλία τους, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, του think tank με έδρα στην Νέα Υόρκη.
Το Εκουαδόρ είναι το τρίτο μικρότερο μέλος του ΟΠΕΚ μετά την Ισημερινή Γουινέα και την Γκαμπόν, ενώ αυτή τη στιγμή αντλεί γύρω στα 545.000 βαρέλια την ημέρα από τα πεδία πετρελαίου που έχει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ανέφερε ο Perez στη συνέντευξη που παραχώρησε. Η ποσότητα αυτή δεν είναι και πολύ μακριά από τα 548.000 βαρέλι/ημέρα που παρήγαγε πριν την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας του καρτέλ.

Πηγή: www.euro2day.gr