Η Huaneng Power International (HPI) ολοκλήρωσε πριν λίγες ημέρες το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό έργο στον κόσμο, μια εγκατάσταση ισχύος 320 MW στο Dezhou, στην επαρχία Shandong της Κίνας. Η εταιρεία ανέπτυξε την πλωτή συστοιχία σε έναν ταμιευτήρα κοντά στον ομώνυμο θερμικό σταθμό ισχύος 2,65 GW που ανήκει στην ίδια.
Η Huaneng Power, όπως αναφέρει το PV Magazine, κατασκεύασε το τεράστιο ηλιακό project σε δύο φάσεις με δυναμικότητα 200 MW και 120 MW, αντίστοιχα. Η πρώτη φάση, η οποία περιελάμβανε την ανάπτυξη 8 MWh χωρητικότητας αποθήκευσης, ολοκληρώθηκε το 2020, ενώ η δεύτερη φάση από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Η εγκατάσταση αναμένεται να παράγει περίπου 550 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ανέφερε η επιχείρηση, χωρίς να αποκαλύψει πρόσθετες τεχνικές λεπτομέρειες.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Huaneng Power International ανέθεσε επίσης ένα ακόμη αντίστοιχο ηλιακό έργο ισχύος 130 MW σε μια διακρατική ζώνη κοντά στο Yuhuan, της επαρχίας Zhejiang. Περιέγραψε μάλιστα τον φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Qinggang ως το πρώτο διακρατικό φωτοβολταϊκό έργο της Κίνας, με 242.000 ηλιακές μονάδες να αναπτύσσονται σε μια περιοχή που εκτείνεται σε 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.
Αυτό το έργο αναμένεται να παράγει περίπου 150 εκατομμύρια kWh ετησίως. Θα είναι ανθεκτικό σε τυφώνες και στη διάβρωση από το νερό, μεταξύ άλλων σκληρών περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως δήλωσε η εταιρεία.
Η Huaneng Power σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα κολοσσιαίο project ηλιακής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2 GW στο Fengcheng της επαρχίας Jiangxi. Η πειραματική αυτή συστοιχία θα περιλαμβάνει πλωτά φωτοβολταϊκά, αγροτικά φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάρκα σε ιχθυοτροφεία. Η πρώτη μονάδα ισχύος 320 MW θα ολοκληρωθεί φέτος, ενώ το υπόλοιπο της δυναμικότητας θα εγκατασταθεί μέχρι το 2026.
Σε κάθε περίπτωση αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η τεχνολογία των πλωτών φωτοβολταϊκών γίνεται πλέον εξαιρετικά διαδεδομένη, ενώ με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται νέες λύσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα κόστους και τεχνικά προβλήματα.

Πηγή: newmoney.gr