Ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα έρευνας, τεχνολογίας και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας αριστείας, έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με Διευθυντή τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, έχει συντονιστικό ρόλο αυτή την περίοδο σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, ύψους μεγαλύτερου των 47 εκ.€, γύρω από τα οποία εξελίσσονται άλλα οκτώ εθνικά προγράμματα.
Μέσω των δράσεών του, των εταιρειών που έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα και τις δραστηριότητές του, αλλά και του δυναμικού Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), στον οποίο συμμετέχουν ήδη 40 εταιρείες, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας δημιουργεί ένα δραστήριο και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας. Αυτήν ακριβώς τη δυναμική και τις πρωτοποριακές σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμογές καλείται τώρα να ενσωματώσει στο Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας ΕΚΝΟΗ.
Η δημιουργία του Κέντρου Νανοτεχνολογίας ΕΚΝΟΗ, ένα εμβληματικό έργο το οποίο επέλεξε να χρηματοδοτήσει η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με 50 εκατομμύρια ευρώ, θα δώσει προσθετική αξία στις δραστηριότητες του Thess intec και θα προωθήσει την αναπτυξιακή πορεία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Κ. Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας δημιούργησε το 2001 στο ΑΠΘ το πρώτο στην Ευρώπη Διεπιστημονικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες (N&N) στο ΑΠΘ, από το οποίο μέχρι τώρα έχουν καταρτιστεί περισσότεροι από 300 εξειδικευμένοι επιστήμονες που στη συνέχεια στελέχωσαν το Εργαστήριο, τις νέες Ελληνικές εταιρείες και πολλές άλλες καινοτόμες δραστηριότητές στην χώρα.
Επιπλέον, ίδρυσε το 2003 και συντονιζει το παγκόσμιο δίκτυο έρευνας και καινοτομίας Nano|Net, με περισσότερα από 650 μέλη από όλη την υφήλιο, ενώ διοργανώνει σε ετήσια βάση στην Θεσσαλονίκη, τα τελευταία 18 χρόνια, το Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 1000 διακεκριμένων επιστημόνων και ανθρώπων της παγκόσμιας αγοράς της Νανοτεχνολογίας.