Νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει πλήρως την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, σε ένα μομέντουμ γεωπολιτικής αβεβαιότητας και μεταβαλλόμενων ενεργειακών ισορροπιών. 
Με βάση τον οδικό χάρτη, τον επόμενο μήνα θα απαγορευτούν όλες οι νέες συμφωνίες για το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του έτους ενώ ως το τέλος του 2027 θα μπει τέλος στις εισαγωγές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τερματίζει τις δεκαετιών ενεργειακές σχέσεις της με τον πρώην κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου, Ρωσία, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα φέρει νέες πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα στις τιμές του ρεύματος. Το σχέδιο της Επιτροπής υπόσχεται επίσης να συνεχίσει τις συζητήσεις της με αξιόπιστους προμηθευτές, κυρίως των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.
Νέα ώθηση στις επενδύσεις FSRU της χώρας 
Στα του οίκου μας, το νέο μέτρο αποτελεί ένα στοίχημα για τη χώρα, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το 40% του φυσικού αερίου που εισάγεται προέρχεται από τη Ρωσία. Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι εισαγωγές ρωσικού αγώγιμου αερίου ανήλθαν στο 38,8% (8,66 TWh) των συνολικών εισαγωγών.
Στο σύνολο του 2024 μάλιστα οι εισαγωγές ρωσικού αγώγιμου αερίου ανήλθαν στο 51,6% (35,8 TWh) των συνολικών εισαγωγών. Επιπλέον, η Ρωσία βρέθηκε στη δεύτερη θέση στα εισαγωγές LNG (μέσω Ρεβυθούσας) με 2,86 TWh (15,3%), με τις ποσότητες να καταγράφουν, πάντως, μείωση κατά 65,87% συγκριτικά με το 2023.
Η απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει πλήρως την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, όμως, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τις επενδύσεις FSRU της χώρας και την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών της.
Το στοίχημα για την Ελλάδα να εισαγάγει επαρκείς ποσότητες LNG (αντί για ρωσικό φυσικό αέριο που εισρέει κυρίως μέσω αγωγών) από χώρες όπως οι ΗΠΑ μέσα από τις μονάδες της Ρεβυθούσας (ΔΕΣΦΑ) και της Αλεξανδρούπολης (Gastrade) είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι οι σταθμοί αυτοί θα μπορούσαν να παίξουν καίριο ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.
Σημειώνεται ότι ρωσικό αέριο διοχετεύεται στη χώρα κυρίως μέσω του αγωγού Turkstream, ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό ενεργό αγωγό για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την ενεργειακή απομόνωση της Μόσχας. Ο αγωγός ξεκινά από τη Ρωσία, περνά από τη Μαύρη Θάλασσα, διασχίζει την Τουρκία και φτάνει στην Ελλάδα μέσω του βουλγαρικού δικτύου.
Πέρα από την ύπαρξη των τερματικών σταθμών της Ρεβυθούσας (ΔΕΣΦΑ) και της Αλεξανδρούπολης (Gastrade), θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χώρα είναι ante portas νέα projects που αφορούν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Motor Oil και Helleniq Energy έχουν στα σκαριά νέες μονάδες FSRU, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει  ληφθεί η επενδυτική απόφαση για να προχωρήσουν τα έργα. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, όμως, αναμένεται να επηρεάσει τα δεδομένα της αγοράς.
Στην Ευρώπη
Ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, Dan Jorgensen, εμφανίστηκε βέβαιος σε συνέντευξη τύπου ότι η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, φέτος η ΕΕ εκτιμάται ότι θα εισάγει 37 bcm ΦΑ από τη Ρωσία. Όμως, το LNG στην παγκόσμια αγορά προβλέπεται φέτος να αυξηθεί κατά 25-30 bcm, ενώ έως το 2026 κοντά στα 90 bcm. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 8 bcm από τη Ρουμανία. Επιπρόσθετα, η ΕΕ μειώνει κάθε χρόνο την κατανάλωση ΦΑ κατά 15 bcm.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ είναι σε καλό επίπεδο από πλευράς διασυνδεσιμότητας, γεγονός στο οποίο απέδωσε τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας, ανεγνώρισε όμως ότι υπάρχουν περιθώρια τόσο στον τομέα της φυσικής υποδομής (περισσότερες διασυνδέσεις και δίκτυα) όσο και της νομικής «υποδομής», δηλαδή της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού.

Γράφει η Μαργαρίτα Ασημακοπούλου – Πηγή: liberal.gr