Τις επτά επιλογές που έχει το υπουργείο Ενέργειας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο διαμορφώνεται ήδη στα 284 εκατ., αναλύει η Axia Research σε έκθεσή της, εκτιμώντας πως η σχετική απόφαση θα ληφθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Πρώτη επιλογή είναι η χρήση των πόρων της Ε.Ε. για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και για την προώθηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.
Δεύτερη είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ΑΠΕ για την κάλυψη ελλείμματος, με την Axia να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 10% των εσόδων του 2020. Αυτή ήταν μία από τις ενέργειες που περιλαμβάνονται στη «νέα συμφωνία» του 2014.
Η Axia, πάντως, σημειώνει πως η συζήτηση για το «κούρεμα» των εγγυημένων σταθερών τιμών, ή αλλιώς feed in tariffs, δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, καθώς το έλλειμμα αντιμετωπίζεται ως μη επαναλαμβανόμενο.
Μία τρίτη επιλογή είναι η εφαρμογή χρέωσης/τέλους στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ήταν το μέτρο που εφαρμόστηκε το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, αυτό το πλαίσιο δεν εγκρίθηκε από τις Αρχές της Ε.Ε., καθώς κρίθηκε περιοριστικό για τον ανταγωνισμό στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αύξηση των εσόδων που διατίθενται στον λογαριασμό ΑΠΕ από δημοπρασίες εκπομπών CO² αποτελεί επίσης μία επιλογή.
Η Ελλάδα κατανέμει επί του παρόντος στον λογαριασμό ΑΠΕ το 65% των εσόδων που προέρχονται από αυτές, ενώ το υπόλοιπο κατευθύνεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού σε πρωτοβουλίες πράσινης ενέργειας.
Η αύξηση ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλλεται από τους καταναλωτές (ή μία εφάπαξ εισφορά), αποτελεί ένα ακόμη μέτρο (το οποίο όμως έχει αποκλειστεί).
Έκτη επιλογή είναι η δημιουργία αγοράς πράσινων πιστοποιητικών, η οποία, αν και έχει ιδρυθεί εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή της.
Με την ίδρυση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας το περιβάλλον γίνεται πιο εξυπηρετικό για την ανάπτυξη μιας αγοράς που υπάρχει ήδη και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Τέλος, η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να μην προβεί σε κάποια ενέργεια. Αυτό θα σήμαινε ότι οι χρόνοι πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ θα αυξηθούν και παρόλο που οι παίκτες μεγάλης κλίμακας (όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ή η Ανεμος) θα μπορούσαν να αντέξουν, οι μικρότεροι παίκτες ίσως να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Γράφει η Ελευθερία Κούρταλη – Πηγή: kathimerini.gr